Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.04.2014. u 14:00

Objavljujući samo to da je udaljen sa sjednice, ali ne i onih par rečenica zbog kojih ga je predsjednik zagrebačke Gradske skupštine dao udaljiti, javna televizija nije se mogla iskupiti ni time što je vijesti o smrti Zvonimira Milčeca dala istaknuto mjesto

MORE

Nedjelja, HRT 1, 13.25

Dominik Strize, urednik i voditelj, je svoju emisiju u kojoj se nariče kao u „Plodovima zemlje“ odjavio nerazumljivim riječima „nadam se da smo vas uspjeli razvedriti“. Čime!? Na otoku Biševu ne gori javna rasvjeta za desetero stanovnika koji su tu cijele zime. Zbog nedavnih seizmičkih istraživanja na Jadranu (reporterka je zaboravila objasniti pojam „seizmička istraživanja“) razbježali su se morski psi, što će poremetiti morsku faunu. Split je dobio organizaciju svjetske regate ogromnih jedrenjaka, ali im prijeti katastrofa jer nemaju dovoljnu dužinu veza za grdosije. U Krilu Jesenica svake godine zaplovi pet novih luksuznih jahti za krstarenje, svaka po milijun i nešto eura, ali su domaći vlasnici puni briga kao da siju pšenicu bez poticaja. Na teretnom brodu „Ane“ je ipak najgore: pomorci već tri mjeseca nisu dobili plaće, a jedan od njih ima ratu kredita od 6000 kn. Stvarno si nas razvedrio, Dominiče.

Kaktus

DNEVNIK 3

Ponedjeljak, HRT 1, 22.52

Jedino najpažljivijim promatračima neće promaći pojava ministra poljoprivrede Jakovine. Bio je vrlo kratko u kadru i odmah nestao, ali je njegova pojava izazvala lavinu ugodnih sjećanja koja su prebrisala onu rečenicu-dvije što ih je sad uspio izgovoriti o okrupnjavanju poljoprivrednih posjeda. TV pretplatnici ga pamte kao vlasnika nezaboravne apoteke i muža žene koja je s SDP-ove liste ušla u Europski parlament – i to je to. Duže od njega govorio je g. Dragutin Micek iz odjela za poljoprivredu Varaždinske županije. Njega je pitalo kakva su iskustva s okrupnjavanjem u županiji. Vrlo dobra, odgovorio je, ali to je prekinuto. Nitko ga nije pitao zašto, što se dogodilo – nitko. Umjesto toga, voditeljica Tina Šimurina, kao tipični predstavnik novinarske genijalnosti HTV-ovaca, štreberski je upitala gospona Miceka zašto je važno okrupnjivanje, što ne zanima čak ni one koji znaju koji je to vrag.

Kaktus

DNEVNIK

Utorak, HRT 1, 19.30

Nema Daceka, ima Pripuza – najkraći je opis bitnih stvari u Dnevniku u kojem je međunajave čitao Stipe Alfier. Izbacivanje potpredsjednika zagrebačke Gradske skupštine Davora Bernardića Daceka sa sjednice iste te skupštine bilo je plasirano kao najjača politička vijest. Sve su televizije imale g. Bernardića koji govori ono zbog čega je izbačen: htio je da se raspravlja o požaru na privatnom odlagalištu smeća. Odlagalištem upravlja poduzeće CIOS i predsjednik uprave g. Petar Pripuz, otprije poznat novinarima, ali ga je HTV prva i jedina dovela pred kamere, što se već može smatrati nekakvim prapočetkom novinarstva. Njegov konačni kraj je kad HTV ne objavi ni jednu riječ kratkog i odmah prekinutog govora zbog kojeg je g. Bernardić izbačen sa sjednice (tražio je da Skupština raspravlja o požaru), ali ne zaboravi objaviti komentare na ovo izbacivanje, što su ih izrekli izbacivač Kosor i izbačeni Dacek.

Četiri kaktusa

DNEVNIK

Srijeda, Nova TV, 19.15

Dogovorena tučnjava nogometnih huligana na auto-cesti prema Splitu objavljena je kao sportska vijest, što je činjenično netočno ili bar nepotpuno. Tučnjava nije sport, ali ako ona po najnovijim pravilima Nove TV jest to (ovako govori Yoda, znamo), onda je direktorica programa trebala osobno prebrojiti krvave glave i izbijene zube i proglasiti rezultat. A ona mlada gospođa s kratkom frizurom (Ana-Marija Vuković) koja čita sportske rezultate dvije je večeri za redom, u srijedu i četvrtak, najavljivana poznatom riječju (sport) poslije koje smo slušali o povrijeđenima i uhićenima. Sveopći pretplatnički gnjev na ovakvu uredničku politiku našeg daleko najgledanijeg dnevnika povećavalo je to što je najteže ozlijeđen slučajni prolaznik (s kojim se najlakše identificirati). Ana-Marija Vuković je, pretpostavljamo, prošla samo s lakšim duševnim bolima uzrokovanim patnjom zbog toga što radi to što radi.

Četiri kaktusa

BUJICA

Četvrtak, Osječka TV, 21.00

Stevo Culej Stiv, dopredsjednik hrvatske veteranske Udruge specijalne policije, govoreći o silnim nametima i porezima rekao je da samo nedostaje pravo na prvu bračnu noć, pa da bude isto kao u doba feudalca Franje Tahija. Njegova usporedba izazvala je nemalu veselost diljem Hrvatske, ne samo zbog lako pamtljivog sadržaja, nego i zato što je bila dio reportaže u kojoj branitelji objašnjavaju da je uhićenje Josipa Klemma bilo politički manevar onih kojima se on zamjerio svojim radom u organizaciji dočeka generala (omogućio je da ih prvi pozdrave rodbina i branitelji, a ne političari) i zaštitio je volonterke referenduma o braku od stalnih fizičkih napada. Gost emisije bio je komodor (zapovjednik flote) Ivica Tolić, ugledni branitelj Hrvatske, sedmi na HDZ-ovoj listi na izborima za Europski parlament. I njemu je voditelj uputio tradicionalno provokativno pitanje/informaciju na koje gost nema što odgovoriti: ovaj put o tome što misli da Milanović dobiva posao kod Tedeschija u „Krašu“ koji će biti najboljim dijelom svojih proizvoda preseljen u inozemstvo? Ništa dobro.

Vijenac

VIJESTI IZ KULTURE

Petak, HRT 4, 11.50

Urednica Jasna Coce nije se povela za nekadašnjom praksom o mrtvacima na kraju emisije, nego je na prvom mjestu objavila vijest je da je umro veliki književnik i novinski pisac Zvonimir Milčec (76). Izgubili smo znamenitu osobu, izjavio je Stipe Čuić, književnik i Milčecov nekadašnji kolega iz Večernjaka. Mi sa svoje strane možemo reći da je voljeni gospodin Milčec, hrvatski književnik i cijelog svog života novinar od glave do pete, ostavio hrvatskoj kulturi dječje i novinsko štivo koje nikad neće biti zaboravljeno, jer je još za njegova života polagalo i položilo ispit i kod najstrožih čitatelja.  „Zvižduk s Bukovca“ (1975.), njegova prva knjigu za djecu i nas odrasle, odmah mu je pribavila trajni književnički ugled, a već je tada odavno bio velik novinar, rado čitan i izuzetno cijenjen zbog svojeg talenta da piše na način koji mu je osigurao mjesto u najužem krugu imena zbog kojih se kupuju novine.

Četiri vijenca

IZA EKRANA

Subota, HRT 4, 6.59

HTV je u protekle dvije godine navalila na sebe raznim načinima samoubojstava: npr. najgorim Dnevnikom. Jedan od primjera autodestrukcije je i jako kratka današnja verzija emisije (svega 15-ak minutica) koja najavljuje odabrane stvari iz programa, predstavlja svoje TV zvijezde i obavještava sebe i nas da postoji. Vidimo da je žrtvovana rubrika „Osobna priča“ (poznata i po nedavnoj najavi Branimira Bilića da će najesen imati još jednu emisiju), nije bilo najava za filmove, skljaštren je i pregled sportskih događanja. I u ovakvom, nadamo se privremenom, skraćenom izdanju emisije našlo se mjesta za razgovor s Barbarom Kolar. Zvijezda emisije bila je gđa Rajka Rusan, današnja šefica slavnog Trećeg programa Hrvatskog radija, osnovanog prije 50 godina. Izjavila je da se tada na Radiju okupila intelektualna elita (što bismo rado čuli i za HTV).

Vijenac

>> Hrvatska televizija u novim emisijama počela užasno laskati Tomislavu Karamarku

Komentara 10

Avatar deziderij
deziderij
14:38 20.04.2014.

Lijepo je pisati o drugim i drukčijim cenzurama pa i ovoj HTV-ovoj ali zašto ne napišete nešto o svojim rigoroznim cenzurama u vašem listu ? Zašto ne napišete kako nam brišete postove istine ? Izgleda da ta napisana istina više vas pogađa nego one o kojima pišemo. Sramite se !

SA
samazg
18:52 20.04.2014.

Kad smo već kod senzure, evo pitaju neki danas u mom društu gdje nestadoše: Dujmović, Pavičić i ostala ekipa iz nekada cijenjenog VL? Sve je to isto pa me čudi ovakva kritika onoga što i ptice na grani znaju da je katastrofa.

Avatar gricko101
gricko101
17:16 20.04.2014.

Prije nego sam pročitao ovaj tekst pokušao sam otvoriti link za glasovanje o potrebi smjene aktualnog predsjednika vlade i nisam ga uspio otvoriti tri puta. Toliko o cenzuri i autocenzuri. Nakon toga sam otvorio ovaj link kuđenja HTV-a, i mogu vam reći da ste kao slobodoumna novina odavno izgubili na vjerodostojnosti. Pomalo se uspijevate uklopiti u žutilo u novinskoj ponudi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije