Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Politička prepucavanja

HTV ostaje 
bez ravnatelja zbog svađe HDZ-a i Mosta?

Siniša Kovačić
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/5
25.08.2016.
u 21:10

Most je inzistirao na tome da rasprava o ravnatelju ne dođe na dnevni red sjednice Vlade, dok su ministri iz HDZ-a imali sasvim suprotan stav

Hoće li Hrvatska televizija biti jedna od najvećih žrtava predizborne kampanje koja ulazi u završnu fazu?

Kako sada stvari stoje, HTV će nakon 4. rujna 2016., kada istječe šestomjesečni mandat v.d. ravnatelju Siniši Kovačiću, ostati bez prvog čovjeka kuće. U pozadini cijele ove priče o imenovanju ravnatelja stoji politički sukob HDZ-a i Mosta u Vladi. Naš sugovornik iz Vlade ističe da Most nije dopustio da ta točka dnevnog reda dođe na sjednicu Vlade. Tako HDZ-ovi ministri, koji su skloni produljenju mandata Kovačiću, nisu mogli preglasati ministre Mosta koji se tome protive.

Igre oko ravnatelja

– To je bilo na užem kabinetu, ali nije došlo na Vladu. S obzirom na raspoloženje u Mostu, čini se da će tako i ostati – ističe naš izvor u Vladi dodajući da premijer Tihomir Orešković nije sudjelovao u tim igrama oko novog ravnatelja. U Vladi također ne znaju kako će taj rašomon završiti nakon 4. rujna te tko će naslijediti sadašnjeg v.d. Sinišu Kovačića.

– Ovo je vrlo komplicirana situacija – ističe naš sugovornik dodajući da je u cijeloj ovoj priči bilo puno pritisaka i raznih igara. Čelnik Mosta Nikola Grmoja potvrdio je da Most nije bio za to da Vlada produlji mandat Kovačiću do 1. listopada. Smatra da imenovanje treba prepustiti novoj Vladi. Na naše pitanje tko će do tada voditi HTV, Grmoja je odgovorio da ne poznaje potpuno proceduru. Nadzorni odbor HTV-a je još u srpnju predložio Trgovačkom sudu da za privremenog upravitelja imenuje Marija Raguža. Međutim, Trgovački sud proglasio se nenadležnim za to te donio nepravomoćnu odluku po kojoj odgovornost prebacuje na Vladu. Pojednostavljeno rečeno, Trgovački sud smatra da nije nadležan za imenovanje privremenog upravitelja HRT-a, nego da je za to nadležna Vlada, u vrijeme kada ne zasjeda Sabor.

Nadzorni odbor žalio se na takvu odluku i sada se čeka pravomoćna presuda Visokog trgovačkog suda. Međutim, problem je u tome što je vremena malo jer Kovačiću mandat istječe za tjedan dana. Dok je Most inzistirao da rasprava o ravnatelju ne dođe na dnevni red sjednice Vlade, ministri iz HDZ-a imali su sasvim suprotno mišljenje. Ministar kulture Zlatko Hasanbegović smatra da je Vlada trebala donijeti uredbu kojom bi produljila mandat sadašnjem ravnatelju Kovačiću do 1. listopada. Hasanbegović ističe da je Vlada trebala produljiti mandat jer HTV ne može biti bez vodstva dok se ne konstituira novi Sabor. Vodstvo HTV-a je, pak, zabrinuto što se takvim igranjem ping-ponga između Vlade, Nadzornog odbora i Trgovačkog suda dovodi u veliku neizvjesnost oko 3000 zaposlenika HTV-a. Nadali su se da će Vlada donijeti uredbu kojom bi se riješila ta situacija. Neslužbeno komentiraju da je riječ o političkom sukobu HDZ-a i Mosta koji se prelama preko HRT-a.

Zabrinuti zaposlenici

Vodstvo HRT-a optužilo je Nadzorni odbor da je skrivao odluku Trgovačkog suda te da je tek preko napisa u medijima saznalo za nepravomoćno rješenje zagrebačkog Trgovačkog suda.

Član Nadzornog odbora Miroslav Grgić odgovorio je Ravnateljstvu HRT-a da NO nije bio dužan o tome izvijestiti vodstvo HRT-a.

>>Siniša Kovačić najavio podizanje razine profesionalnosti na HRT-u

Komentara 115

ĆA
ćaćaća
21:23 25.08.2016.

Jednakost..hrt je bio sjeverna koreja dok ju je vodio maršalov nosač štafete drug radman s aboliranom većinom..

KA
kajinx
21:24 25.08.2016.

Most je baby SDP. Sada kad narod zna tko su, neće dobiti niti jedno mjesto u Saboru. Samo zamislite tko nam je ministar Udbe, Vlaho Ostojić!

BK
B Kosa
21:25 25.08.2016.

Kovacic je odlicno vodio HRT. Most nastavlja sa problemima kako je i poceo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije