Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

HTV objavio snimku ratnih zločina paravojnih postrojba Kapetana Dragana

21.01.2006.
u 21:52

ZAGREB - Hrvatska televizija (HTV) u večerašnjem Dnevniku objavila je snimku koja, kako je najavila, svjedoči o zločinima koje su počinili pripadnici paravojnih postrojba podređenih Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetan Dragan.

Video snimku nabavili su i Dnevniku dostavili hrvatski branitelji, a ona potkrepljuje navode iz optužnice protiv Vasiljkovića koja govori o ubijanju civila, pljački i paležu na području Banovine, rekao je urednik Dnevnika.

Jedna od točaka otužnice Vasiljkovića tereti da je pripremao napad na sela Gornji i Donji Viduševac u glinskoj općini u rujnu 1991., a u istom prilogu HTV-a o tim je danima govorio umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske Ivica Pandža - Orkan.

On je rekao da je kapetan Dragan "osobno isplanirao akciju zauzimanja policijske postaje u Glini te zajedno s oficirima JNA napravio plan zauzimanja sela od Gline prema Kupi - Gornjeg i Donjeg Viduševca, u kojima su počinjeni ratni zločini".

"Vojnici kapetana Dragana na području Sisačko-moslavačke županije počinili su najteže ratne zločine čiji je rezultat 2100 ubijenih, a o tome svjedoči 2100 grobova", rekao je Pandža.

Osim toga, kapetana Dragana se tereti da je u lipnju i srpnju 1991. na području Knina i Benkovca mučio i ubijao zarobljene pripadnike Hrvatske vojske i policije.

Nekadašnji zapovjednik srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj, a sada australski državljanin Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, uhićen je u petak u Sydneyju na temelju međunarodne tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska.

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt izjavila je jučer da će Hrvatska poslati Australiji službeni zahtjev za izručenjem Dragana Vasiljkovića čim sa šibenskoga Županijskog suda dobije kompletnu dokumentaciju o ratnim zločinima za koje se sumnjiči kapetana Dragana.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije