Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pismo premijeru

HSP AS: Zakon o prebivalištu diskriminira naše iseljenike

Đuro Božanović
Foto: Vedran Balen
20.11.2014.
u 20:26

- Apeliram na Vas da u najkraćem mogućem roku preispitate cijelu odluku - poručio je Božanović premijeru.

HSP dr. Ante Starčević uputio je otvoreno pismo predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću u kojemu ga poziva da još jednom proanalizira Zakon o prebivalištu, osobito pitanja vezana za iseljavanje hrvatskih građana te napuštanje prebivališta radi privremenog odlaska iz RH.

U stranci, naime, drže kako će provođenjem tog zakona Hrvati privremeno zaposleni u inozemstvu ostati bez osobne iskaznice kao jedinog domovinskog identifikacijskog dokumenta, ali i bez bez prava na stjecanje inozemne osobne iskaznice države u kojoj žive. - Tendencioznim oduzimanjem osobne iskaznice, Hrvate izvan domovine tjera se na uzimanje stranih putovnica. Znači li to da se Hrvatska ovim činom želi odreći dijela svog naroda? - pita se Đuro Božanović, predsjednik Nadzornog odbora HSP-a dr. Ante Starčević. Stranka u pismu poziva Milanovića da doprinese izbacivanju spornog zakona iz pravnih regulativa i tako zaustavi "obespravljivanje i diskriminaciju" hrvatskih iseljenika.

- Apeliram na Vas da u najkraćem mogućem roku preispitate cijelu odluku te da se u duhu zdravog razuma donese odluka koja će promijeniti trenutni osjećaj zdvojnosti, nevjerice i beznađa koji se prožima među našim ljudima van hrvatskih granica - poručio je Božanović premijeru.

>> HSP AS od Vlade RH traži uvođenje viznog režima za građane Srbije

Komentara 56

PO
podravec
20:49 20.11.2014.

9. 10. 2014 predan je Ustavnom sudu Zahtjev za ocjenu ustavnoszi Zakona o prebivalištu.

BK
B Kosa
21:15 20.11.2014.

kukurikavci su na prijedlog damira kaina, donijeli zakon da se moze glasati samo u hrvatskim poslanstvima i tako su onemogucili mnogim gradanima da glasaju neki su udaljeni i preko 1000 km

PO
podravec
09:27 21.11.2014.

Pod prijetnjom novčane kazne i brisanja po dužnost ljudima koji u Hrvatskoj ne borave dulje od 3 mjeseca u godini ako sami ne otkažu do kraja 2014 prebivalište......Istovremeno socijalni slučajevi, zatvorenici,azilanti, beskučnici, najmoprimci, vojne osobe, žrtve nasilja mogu STEĆI I I ZADRŽATI prebivalište..... Sve se to radi samo da nas ima manje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije