Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podupiru prosvjed

HSP AS podnosi kaznenu prijavu protiv Rohatinskog i Vujčića zbog kredita u švicarcima

boris vujčić
Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
22.04.2015.
u 11:33

Predsjednik HSP AS Ivan Tepeš kaže da su bivši i sadašnji guverener nečinjenjem doveli do sadašnjeg problema sa francima.

Čelnici HSP-a dr. Ante Starčević podnijet će kaznenu prijavu protiv bivšeg guvernera HNB-a Željka Rohatinskog i aktualnog guvernera Borisa Vujčića jer su, tvrde, omogućili bankama da valutnom klauzulom u švicarskom franku oštete oko 60 tisuća građana kojima imaju kredite u toj valuti. Rekli su i da podupiru subotnji prosvjed udruge Franak te pozvali sve građane da im se na prosvjedu u Zagrebu i pridruže.

Predsjednik HSP AS Ivan Tepeš kaže da su bivši i sadašnji guverener nečinjenjem doveli do sadašnjeg problema sa francima.

- HNB nije djelovao sukladno svojim ovlastima, jer da jest, mogao je spriječiti plasiranje kredita u francima. Da je HNB htio, mogao je poduzeti niz mjera, jer ono nije samo tijelo koje upozorava, nego koje treba spriječiti potencijalno opasne situacije iz svojih ovlasti - naglasio je Tepeš. Njegov zamjenik, Rudolf Dvorski kaže da je glavni problem valutna klauzula s kojom se Hrvatska odrekla svog monetarnog suvereniteta.

- HNB ne smije biti pasivni promatrač kao dosad. Dopuštanje valutne klauzule u švicarcima je krajnje špekulativan i protuzakonit čin, posebice jer ti švicarski franci nikada nisu ušli u Hrvatsku, ti krediti nisu imali pokriće u francima, znači bili su u kunama, a danas građani ispaštaju zbog nemara vlada i HNB-a – kritizira Dvorski. Podsjeća da je prema Kaznenom zakonu nečinjenje kazneno djelo koje se može kazniti kaznom zatvora od 6 mjeseci do pet godina, a u slučaju da je tim nečinjenjem počinjena znatna šteta kazna zatvora raste na razdoblje od jedne do deset godina.

- Umjesto da banke budu pokretač razvoja, one su grobari hrvatske budućnosti. Mi u HSP AS zbog svega toga vjerujemo da postoji osnovana sumnja da su ostvarena sva obilježja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti pa predlažemo DORH-u da pokrene kazneni postupak protiv dva čelna čovjeka HNB-a – zaključio je Dvorski naglasivši kako će kaznenu prijavu njegova stranka predati do kraja ovog tjedna ili početkom sljedećeg.

>>Udruga Franak blokirat će centar Zagreba: Na prosvjedu očekuje 20.000 ljudi

Komentara 10

RU
RuzaBevanda
12:12 22.04.2015.

Banda je prvo dopustila da se unište male domaće regionalne banke koje su bile GLAVNI motor zamašnjak malom gospodarstvu - što trenutno najviše nedostaje! Potom su te banke likvidirali i imovinu prepustili strancima koji zadnjih 15 godina isisavaju život izz hrvatskog gospodarstva i hrvatskhi građana! Ovo što su pravaši napravili je odličan potez! Bravo dečki!

PR
pravas01
12:09 22.04.2015.

Na ovome treba ustrajati do kraja! Uzrok svih problema je bankarski sustav u Hrvatskoj!

CI
cicibela
15:48 22.04.2015.

HNB samo ima adresu u Hrvatskoj, inače je za svoje djelovanje isključivo odgovorna Europskoj Središnjoj Banci i kapitalu koji kontrolira politiku tj državu. Izmjene Ustava koje su omogućile da HNB više nije odgovorna hrvatskom Saboru, tj. narodu, u tišini su proveli naši izabrani predstavnici koji u Saboru glume da predstavljaju volju naroda. Zato zaboravite kaznene prijave protiv Rohatinskog i Vujčića, oni vrlo dobro odrađuju posao za svoje šefove u ECB-u.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije