Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvoje Klasić:

'Hasanbegović danas nije ni u jednom trenutku osudio ustaški režim'

Hrvoje Klasić
Foto: screenshot HRT
11.02.2016.
u 22:51

Povjesničar Ivo Lučić kaže pak kako ministar Hasanbegović nikada nije rekao da je antifašizam floskula

I tema večerašnjeg Otvorenog na HTV-u bila je slučaj ministra Zlatka Hasanbegovića te njegova fotografija iz studentskih dana objavljena u tjedniku Novosti.

– Dvojim u iskrenost ministra jer se naziva uvjerenim antifašistom, a kaže da je antifašizam floskula. Ne poznajem nikoga tko naziva antifašizam floskulom, a antifašist je. Ja ministru ne vjerujem. Nije rekao da je to bilo u mladim danima, ja sam griješio, sada je drugačije. Da je to rekao možda bi razmislio da mu povjerujem, ali ovako ne – kazao je SDP-ov saborski zastupnik Nenad Stazić.

Na pitanje odobrava li pak pjevanje bivših ministara Predraga Matića i Ante Kotromanovića pjesmu Jure i Boban kazao je "apsolutno ne".

Povjesničar Ivo Lučić kaže pak kako ministar Hasanbegović nikada nije rekao da je antifašizam floskula.

– Nije niti bio suradnik u časopisu Nezavisna država Hrvatska, mimo njegova znanja su stavili njegovo ime u impresum, a ta novina je brzo propala. Dva članka su objavljena pod njegovim imenom, jedan je prenesen iz Vjesnika, a drugi tekst je neka vrsta interpretacije javne tribine, netko je pisao što je Hasanbegović govorio – rekao je Lučić.

HDZ-ov Jasen Mesić pak kaže kako je Hasanbegović jasno osudio ustaški režim.

– Rekao je još dvije bitne stvari, pozvao je svoje kolege na razgovor o svemu što je pisao i govorio sukladno svojoj struci da maknemo te stvari s političkog kursa. Mnogima bi se moglo naći da su u nekom dijelu svoga djelovanja radili stvari kojima nisu bili apsolutno u pravu – kazao je Mesić i dodao kako je vrijeme da se napokon počne govoriti o ekonomskim i egzistencijalnim problemima. Voditelj Mislav Togonal tada ga je upitao hoće li HDZ ispuniti svoje predizborno obećanje i dati 1.000 eura za svako rođeno dijete na što je Mesić kratko rekao:

– Borit ćemo se da se da 1000 eura za dijete i sigurno će se naći mjere u proračunu koje će biti pronatalitetne.

Povjesničar Hrvoje Klasić osuđuje fotografiju i tekstove sadašnjeg ministra kulture.

– Hasanbegović tada nije imao 16 godina, imao je 23 godine, bio je student povijesti, dobro je baratao činjenicama. Nigdje u svijetu nije mogao pronaći da je hvaljenje ustaša kao heroja dobro. No on se opredijelio na jednu stranu. On danas nije ni u jednom trenutku osudio ustaški režim, osudio je ustaške zločine, a to je potpuno druga stvar – smatra Klasić. Spomenuo je i kako Hasanbegović u svom doktoratu na sto stranica pisanja o razdoblju od 1941. do 1945. godine nije rekao ni riječi o genocidu i zločinu provedenom od strane NDH.

– On sramoti ovu Vladu, sramoti Hrvatsku i ovaj narod. To u što nas je gurnula ova Vlada je zapravo sramotno. Pozivam HDZ da nas riješi te povijesti, neka ovakve ljude ne dovode na vlast, neka ostanu na marginama gdje su i bili - kazao je pak Nenad Stazić.

Lučić se pak osvrnuo na govor Milorada Pupovca u Saboru rekavši kako zabrinjava to što je rekao da ispaljujemo verbalne metke jedni na druge i da ćemo se uskoro početi tuči.

– Na svima nama je da moramo biti odgovorni o čemu govorimo i kako se prema ljudima odnosima. U nekoj smo vrsti verbalnog građanskog rata, ovo što čujemo je vrlo opasno i molio bih sve one koji imaju javni prostor i utjecaj na javnost da to smiruju i ne govore tako – kazao je Lučić.

– Nismo društvo dijaloga, ne znamo pričati s onima koji ne misle kao mi, ništa se neće promijeniti dok postoje naše i njihove žrtve – zaključio je pak Klasić. 

>> Lučić: Zašto se to Hasanbegoviću izvlači nakon toliko godina. Puhovski: Ni na koji način se nije autokritički osvrnuo na sebe

Komentara 57

PR
prajdali1
23:23 11.02.2016.

Pa kako se ne nađe netko da Pupovcu kaže slijedeće !!! Na You Tube naći ćete naoružanog Aleksandra Vučića kako sa "braćom" hoda oko opkoljenog Sarajeva. Naći ćete i film u kojem Šešelj proglašava Tomislava Nikolića četničkim vojvodom !!! I gle čuda,to ne smeta Pupovcu da svako malo trči u Beograd ,da se sa njma sastaje,da referira,valjda dobije i zadatke itd a Hrvatska ga masno plaća. Neki dan u BG veliki portret popa Đujića,skandal...Pupovac šuti. A vidi ga sad,moralna vertikala...he he he he

DU
Deleted user
23:08 11.02.2016.

Pa da naravno, a da je osudio rezim, rekao bi da nije osudio zlocin. Jugonostlgicari nema vise boga na zemlji, ni golog otoka, pomirite se s time.

Avatar pad sa Patrie 2
pad sa Patrie 2
23:11 11.02.2016.

Ovakve emisije samo jačaju potvrdu da više nikad, ali nikad neće biti jugoslavije na ovim prostorima. Žrtva nije bila uzaludna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije