Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moody’s

Hrvatskoj prijeti pad kreditnog rejtinga

Branko Grčić
Ivo Čagalj/PIXSELL
29.05.2015.
u 07:00

Škrtiji od drugih: Hrvatskoj predviđaju simboličan rast od mizernih 0,3 posto za 2015. godinu te 1,2 posto iduće godine

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić nije imao strpljenja čekati objavu prve procjene bruto domaćeg proizvoda za prvo tromjesečje pa je već u srijedu najavio kako “u petak izlazimo iz recesije”.

No, veselje zbog očekivanog plusa Vladi je barem donekle moralo pokvariti jučer objavljeno Moody’sovo izvješće o Hrvatskoj. I u toj rejting-agenciji za ovu godinu Hrvatskoj predviđaju simboličan rast, ali osim što su pritom nešto škrtiji od drugih (za 2015. rast od mizernih 0,3%, uz ubrzanje na 1,2% dogodine) ostaju pri negativnim izgledima ocjene kreditnog rejtinga, što znači da je u idućoj reviziji izglednije snižavanje sadašnje ocjene (Ba1).

Objašnjavajući negativan “outlook”, u Moody’su ističu i kako on odražava njihovo stajalište da će slab oporavak od recesije omesti napore Vlade u ispunjavanju fiskalnih ciljeva Vlade postavljenih u okviru postupka pri prekomjernom deficitu (PPD-a). Ocjenu izgleda mogli bi vratiti na stabilne ako se pokažu znakovi održiva gospodarskog oporavka te nižeg fiskalnog manjka i pada omjera državnog duga. S druge strane snižavanje rejtinga moglo bi uslijediti ako se pokazatelji fiskalne i vanjske ranjivosti te (slaba) potencijala rasta nastave pogoršavati.

>>Ifo: Stiglitz je pao na fintu, nije riječ o štednji, već o reformama

Komentara 24

CV
cvor276
07:58 29.05.2015.

Grčić mi se stvarno već gadi sa svojim lažnim optimizmom i svojom frizuricom. Isti je bio i Šuker kada nas je uvjeravao da Hrvatska nije u recesiji.

Avatar ivan_horvat
ivan_horvat
07:39 29.05.2015.

Ova vlada radi doslovno sve da izgubi izbore.

DU
Deleted user
07:46 29.05.2015.

Nijemci pišu da smo uz bok Grčkoj, ovi predviđaju pad rejtinga, a naši premili i predragi vođe nakure branitelje i više se ne vide ekonomski problemi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije