Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Davor Ivo Stier

'Hrvatskoj mogu služiti s bilo koje pozicije, mjestom na listi nisam opterećen'

'06.12.2012., Zagreb - Sjednica Sabora RH nastavljena je  raspravom zakonu o zastiti na radu. Davor Ivo Stier. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
15.01.2014.
u 21:30

Iako su Stier i Plenković prvi sinonim HDZ-a za vanjsku politiku i EU parlament, pojavili su se medijski napisi da bi Stier mogao izvisiti na koalicijskoj listi te stranke na eruoizborima u svibnju

U vrijeme Jadranke Kosor tepalo mu se da je novi ideolog HDZ-a. Štoviše, novi Vladimir Šeks. Iako Sanaderov kadar, izborio je veliko povjerenje bivše šefice Jadranke Kosor, kojoj je bio najvažniji savjetnik i strateg. I u novoj hijerarhijskoj strukturi HDZ-a nisu mogli zanemariti njegovo vanjskopolitičko znanje i međunarodno iskustvo. S liste HDZ-a ušao u je u EU parlament, a uz Andreja Plenkovića smatran je umjerenom, europskom strujom HDZ-a koja nije baš uvijek zadovoljna istupima predsjednika Tomislava Karamarka. Iako su Stier i Plenković prvi sinonim HDZ-a za vanjsku politiku i EU parlament, pojavili su se medijski napisi da bi Stier mogao izvisiti na koalicijskoj listi te stranke na eruoizborima u svibnju. Točnije, da bi na toj listi mogao biti na poziciji s koje uopće nije izgledno da će ući u europski parlament. On kaže da je takvo što pročitao iz novina, ali da Hrvatskoj može služiti s bilo koje pozicije.

Pomirljive izjave

– Neopterećen sam u tom smislu – pomirljivo će Stier kao da je već i sam sebe otpisao iz skorašnje europske utrke. U HDZ-u pak tvrde da još uopće nisu utvrdili listu za euroizbore, niti je bilo govora o kandidatima, pa u tom smislu ni Stier ne može biti otpisan.

– Nije točno da je Stier u nemilosti i da mu se bilo što zamjera – brani ga Tomislav Čuljak, politički tajnik HDZ-a. Pojavile su se, naime, spekulacije da se Stieru u HDZ-u uzelo za zlo to što je u Washingtonu zajedno sa Toninom Piculom (SDP) sudjelovao na obilježavanju ulaska Hrvatske u EU. Sve je pak izglednije da će nositeljica HDZ-ove EU liste biti Kolinda Grabar-Kitarović, pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za diplomaciju. Iako primarni cilj vjerojatno nije samo da uđe u EU parlament, izlazak na te izbore bit će odličan test njezine popularnosti jer se o Kolindi Grabar-Kitarović naveliko spekulira kao i o kandidatkinji HDZ-a za predsjednicu Hrvatske.

U HDZ-u zasad stidljivo odgovaraju na pitanja o tome hoće li Željki Markić ponuditi da bude na listi za EU. Predvodnica Građanske inicijative U ime obitelji koja je provela prvi narodni referendum u RH nije HDZ-u nepoželjan kandidat i s njom će svakako razgovarati. Ako se uzme u obzir da se nametnula kao liderica konzervativne revolucije koja je u medijima iznijela glavninu referendumske kampanje o ustavnoj definiciji braka i uspjela tu definiciju ugraditi u Ustav, jasno je da bi Ž. Markić donijela znatan broj glasova HDZ-u. Uz Dubravku Šuicu, Andreja Plenkovića, Ivanu Maletić, već spomenutu Kolindu Grabar-Kitarović, na listi HDZ-a bit će i njegova koalicijska partnerica Ruža Tomašić, naša najaktivnija članica u EU parlamentu.

Prolazna mjesta

Moguće prolazno mjesto na listi dopast će i HDZ-ova strateškog partnera HSS. Ta bi pak stranka mogla kandidirati Marijanu Petir ili ekonomskog analitičara Damira Novotnyja. Na sjednici predsjedništva HSS-a koja će biti u subotu, ta bi stranka trebala odlučiti tko će biti njezin kandidat za euroizbore.

>> Počele ucjene zbog EU izbora

Komentara 4

Avatar puky
puky
21:40 15.01.2014.

... ne može gospodin Stier "izvisiti" zbog pozicije na listi ... osobno ću ga prvoga okružiti jer je moj otac služio Domovini sa njegovim djedom, legendarnim zapovjednikom bojne slavne domovinske vojske iz onog rata no sam siguran da ima još sto razloga za njegov odabir ... sve ostalo su puste želje naših crvenih neprijatelja ... strava ...

AL
Alkana
17:57 24.01.2014.

Stier je uz Plenkovića najbolji HDZ-ov kadar! Ako ga maknu, izgubit će puno glasova.

SO
Somelier
08:53 16.01.2014.

Za Stiera ne bih glasovao samo iz razloga što je bio toliko blentav da replicira Ruži Tomašić praktično zagovarajuči četnike. Nadalje, vjerujem da Kolinda Grabar Kitarović ne će biti toliko glupa da nasjedne novinarskim "patkama" pa da se kandidira zaa predsjednicu RH. Po svemu ovaj mandat je još Josipovićev a ona ako pričeka 5 godina ima 100% šansu da pobijedi na izboru. Sada bi bila samo blamaža pa prepustimo to Bandiću koji se naučio blamirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije