Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS NA DAR UZ VEČERNJAK

Hrvatsko nacionalno blago: Knjiga koju mora imati svaka obitelj, svaki profesor, svaki učenik...

Hrvatsko nacionalno blago
23.01.2017.
u 00:09

O nacionalnim bogatstvima u knjizi su pisali akademici Velimir Neidhart, Mirko Zelić, Božidar Liščić, Slavko Matić, Franjo Tomić, Igor Anić, Ferdo Bašić, Mladen Juračić, Josip Božičević, Ignac Lovrek.

Čime sve raspolaže Hrvatska i koja su to prirodna bogatstva od nacionalnog interesa, otkrijte u knjizi Hrvatsko nacionalno blago koju ćete danas dobiti na dar uz tiskano izdanje Večernjeg lista.

– Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti posebnu pozornost posvećuje brizi za očuvanje hrvatskog nacionalnog identiteta, a njega oblikuju i prirodna bogatstva Hrvatske predstavljena u ovom svesku – piše u uvodniku akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Dodaje kako bogatstva Hrvatske nisu samo prekrasni krajolici nego i biljni i životinjski svijet, vode, zemljište, rudna bogatstva i drugi resursi ''koji Hrvatsku mogu učiniti bogatom i prosperitetnom zemljom''.

O nacionalnim bogatstvima u knjizi su pisali akademici Velimir Neidhardt, Mirko Zelić, Božidar Liščić, Slavko Matić, Franjo Tomić, Igor Anić, Ferdo Bašić, Mladen Juračić, Josip Božičević, Ignac Lovrek, ali i drugi vodeći profesori i znanstvenici. Ukupno je sudjelovalo 46 vrhunskih znanstvenika i stručnjaka, a prvi put se donosi popis svih prirodnih bogatstava Hrvatske.

Akademik Mirko Zelić, potpredsjednik Odbora za zaštitu dobara od nacionalnog interesa HAZU-a, u uvodniku navodi kako je područje prirodnih bogatstva od nacionalnog interesa razrađeno i razdijeljeno u osam karakterističnih prirodnih skupina.

Prvo područje su ''Energenti i obnovljivi izvori energije'' u kojem se navode procjene zaliha nafte, plina, ugljena, geotermalne energije kao i vodne snage.

Drugo područje su ''Pitke vode – prirodni izvori'', dok se u području ''Metalne i nemetalne mineralne skupine'' navodi važnost i uloga tih sirovina u razvoju gospodarstva.

Četvrto područje obuhvaća šume i njihov vitalni nacionalni interes, dok je nakon tog područja red na poljoprivredi unutar koje je razrađeno nekoliko područja.

Područje ''Morsko podneblje'' obrađuje otoke i njihov potencijal kao i pomorska i podmorska dobra.

Sedmo područje odnosi se na infrastrukturu, a osmo na ekonomiku gospodarenja prirodnim resursima.

– Ovom edicijom HAZU ispunjava svoju glavnu misiju – usmjeravati društvene procese radi izgradnje bolje i naprednije Hrvatske – napisao je Kusić u uvodniku.

>> Nacionalna bogatstva moraju ostati hrvatska ili propadamo

Komentara 14

MO
mobitel20
18:56 22.01.2017.

Dobrodosla knjiga. Da se i normalni Hrvati napokon osvijeste i shvate zasto dusmani stoljecima hoce oteti nasu zemlju i izbrisati Hrvate. U zadnje vrijeme jedan od nacina okupacije je gusenje nade,sirenje defetizma i omalovazavanje svih pojavnosti koje idu k narodnoj samosvijesti i drzavnom suverenizmu. Povamp.irene velikosrpske i jugonacionalieticke zmije palacaju s portala...valjda tuziteljstvo i sluzbe to ipak prate, detektiraju...Pa ce nas "iznenaditi" s akcijom privodjenja antidrzavnih trolova i njihovih gazda, kada se i ne nadamo. Defetisti nece uspjeti ubiti vjeru i nadu u Hrvatima. Za sada, zivimo tri puta bolje od velikosrba i jugonacionalista, a sigurno pripadamo medju 20% svjetske populacije koja je najrazvijenija a vrlo brzo zivjeti cemo kao i najboljih 10 %. Necemo cekati Srbiju,BiH itd, jer vise necemo nas novac davati njima da se izvalce iz zaostalosti.

DU
Deleted user
22:33 22.01.2017.

ej cuj..napises..komentar a udbasi obrisu..

GD
Gospon Drug
05:45 23.01.2017.

I Hrvatski narodni lopovi spadaju u kategoriju Hrvatsko nacionalno blago kad imaju milijune a nisu u zatvoru..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije