Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obljetnica

Hrvatski radio Vukovar slavi 59. rođendan

hrvatski radio vukovar
Foto: Hrvatski radio Vukovar
08.03.2016.
u 13:32

Posljednji glas legendarnoga radija čuo se 18. studenog 1991

Hrvatski radio Vukovar danas slavi svoj 59 rođendan. Glavni i odgovorni urednik ovoga vukovarskog radija Robert Rac podsjeća kako je Radio Vukovar osnovan još 1957. godine te da su u početku emitirali program četiri sata dnevno. Nekoliko godina kasnije, u sustavu radija, pokrenute su i Vukovarske novine. Pod imenom Hrvatski radio Vukovar djeluje od 4. svibnja 1991. godine.

– Hrvatski radio Vukovar posljednji je otišao iz okupiranog grada 1991. i prvi se vratio kući 23. prosinca 1997., navodi Rac podsjećaujući kako je tijekom agresije na Vukovar živote izgubilo nekoliko osoba zaposlenih na radiju (Siniša Glavašević, Vladimir Levar, Stjepan Penić, Branimir Polovina i Zdenko Purgar).

Posljednji glas legendarnoga radija čuo se 18. studenog 1991. U progonstvu Hrvatski radio Vukovar prvi se puta u eteru ponovo oglasio 7. rujna 1992. godine i to iz iz prostorija Radio postaje Vinkovci emitirajući sat vremena programa dnevno. Iz vlastitoga studija u progonstvu počeo je emitirati 7. ožujka 1994. u prostorijama vinkovačkog Vintexa, kasnije i iz Graditelja. Hrvatski radio Vukovar se u Vukovar vraća 23. prosinca 1997. godine. Toga dana su sa 11. katu vukovarskog hotela za samce iz vlastitoga studija uputili radijski pozdrav iz slobodnoga Vukovara. Od 15. rujna 2004. godine Hrvatski radio Vukovar djeluje iz vlastitih prostorija u središtu grada, a novinarskom i tehničkom ekipom pokriva događanja u cijeloj Vukovarsko-srijemskoj županiji.

– Radio danas ima informativnu i zabavno-glazbenu redakciju, a uz to je i izdavač Vukovarskih novina. Program emitira 24 sata dnevno, a djeluje i u sustavu mreže Media servisa kao jedan od njegovih osnivača. Slušanost radija danas dnevno doseže oko stotinu tisuća slušatelja što ga čini jednim od najslušanijih lokalnih radija u Hrvatskoj, ispred njega su po slušanosti jedino radijske postaje s nacionalnom ili regionalnom koncesijom, ističe Rac dodajući kako je slogan HRV-a "dio obitelji".

Najavio je i kako će u godini jubileja, 60. rođendana, HRV svojim slušateljima ponuditi još kvalitetniji programski sadržaj. U pripremi su i programske izmjene u predstojećem razdoblju i novi sadržaji. 

>> Porin za životno djelo Hrvoju Hegedušiću i Davorinu Kempfu

Komentara 2

Avatar 2222
2222
13:51 08.03.2016.

Ocita laz! Hvatski se tada nije ni pisalo a ni govorilo vec srpsko hrvatski onda to za mene nije nikak obljetnica . Vukovar moze slaviti 25tu bljetnicu to je prava obljetnica za Hrvatski Vukovar.Branitelji to znaju.

OS
osica
14:36 08.03.2016.

Čestitka Vukovarcima Hrvatskom radiu Vukovar. Mladi Vukovarci, dočekajte u našim godinama, ponosno i stoti. Sretno Gradu Heroju"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije