Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI JAVNI OBRED U ZAGREBU

Hrvatski pravoslavci traže priznanje, SPC ih negira

Zagreb: Prvo javno nastupanje pravoslavne crkve posvećivanjem vode kod spomenika Preradoviću
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/9
06.01.2017.
u 16:30

Obred posvećenja vode na zagrebačkom Cvjetnom trgu trajao je 20-ak minuta, prošao je bez incidenata, pod budnim okom policije

Arhiepiskop Hrvatske pravoslavne crkve Aleksandar jučer je u organizaciji Projekta Velebit održao javni obred velikog posvećivanja vode povodom blagdana Bogojavljanja na zagrebačkom Cvjetnom trgu, tik do bogomolje Sv. Preobraženja Gospodnjeg Srpske pravoslavne crkve, koja, kao ni ostale pravoslavne crkve u svijetu, ne priznaje HPC.

Na blagoslovu se okupilo tridesetak pristaša, za koje je teško reći da su vjernici, jer se nitko nijednom nije prekrižio tijekom obreda, kao što nitko nije odgovarao svećeniku na njegove molitvene zazive, a skup je osiguravala redovna i specijalna policija, koja je stajala na ulazu u hram SPC-a.

- Zahtijevamo od hrvatske države da prizna HPC, jer se na posljednjem popisu stanovništva 16.700 građana izjasnilo kao Hrvati pravoslavne vjere – rekao je Marko Jurič iz Velebita, televizijski urednik, koji je tražio i da država HPC da prostor za okupljanje, jer će se okupljanja na Cvjetnom trgu inače nastaviti te da je ovo prvi javni obred HPC-a nakon sedamdeset i dvije godine, tj. od 1945. kada su komunisti zabranili rad HPC-a i na smrt osudili njezina patrijarha Germogena, zbog suradnje s NDH.

Večer prije skupa HPC-a oglasio se i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, koji je rekao kako „djelovanje grupacije koja sebe naziva Hrvatskom pravoslavnom crkvom ne vidi „ni kao problem SPC ni pravoslavne Crkve u svijetu“.

- Takva grupacija za pravoslavlje jednostavno ne postoji. Ona je, kao što je poznato, postojala u fašističkoj NDH kada je služila isključivo ostvarivanju genocidnog programa prema srpskom narodu. Stoga je njihovo djelovanje isključivo problem države, njenog identiteta, načina kako država želi da je dožive njezini građani, ali i kakvu sliku o sebi šalje u Europu i svijet – rekao je mitropolit Porfirije.

Obred posvećenja vode na zagrebačkom Cvjetnom trgu trajao je 20-ak minuta, prošao je bez incidenata, pod budnim okom policije, koja je iz grupe izdvojila samo jednog čovjeka sa sumnjivom kartonskom kutijom, za koju se utvrdilo da skriva običan megafon, pa je nakon legitimiranja pušten.

Komentara 342

BU
Bulaba
16:55 06.01.2017.

Ne razumijem zašto je važno što kaže nekakav mitropolit Porfirije, dokazani četnik i veličatelj ratnog zločinca četničkog vojvode popa Đujića? U Hrvatskoj svaki četvrti pravoslavac nije Srbin i zato nema nikakvog smisla da SPC u Hrvatskoj predstavlja pravoslavlje.

Avatar arhaika
arhaika
16:50 06.01.2017.

samo naprijed, projekt Velebit. jel to onaj Portfirije koji je snimljen kako pjeva cetnicke pjesm? otkud bilo kome pravo negirati HPC?

PL
@ploto@
16:37 06.01.2017.

Živjela Hrvatska Pravoslavna Crkva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije