Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Županja

Hrvatski dizajnerski kombajn kreće u izvozni pohod

Hrvatski kombajn
Foto: Branimir Bradarić
1/3
02.07.2015.
u 14:00

Poljoprivrednici iz okolice županje oduševljeni su novim kombajnom, no malo tko će si ga priuštiti

U desetoj godini od privatizacije tvrtke jučer je županjska tvrtka Same Deutz Fahre žetelice predstavila svoj novi kombajn serije C6000. Tehnički direktor tvrtke Damir Kobaš kaže da je riječ o izuzetno kvalitetnom kombajnu, koji je po brojnim karakteristikama bolji od konkurencije, ali i koji su u Županji razvili hrvatski inženjeri i radnici. Nastao je redizajnom i unapređivanjem prijašnjih modela pa je nastao model koji nudi bolje radne karakteristike, uštede goriva, manje rasipanje zrna...

– Serijska proizvodnja modela C6000 počinje na jesen i od njega se očekuju značajni rezultati. On je prije svega namijenjen malim i srednjim poljoprivrednicima sa do 300 hektara obradive površine. Očekujemo stoga od njegove prodaje značajne rezultate – kaže Kobaš.

Predstavljajući novi model kombajna rekao je da ga odlikuje izniman dizajn, koji potpisuje poznati svjetski studio Giugaro, kao i nove tehnologije. Kabina je dobila i mjesto suvozača, vožnja je udobna, a motor tih. Postavkama skidanja ljetine upravlja se komandnom ručicom. Može skidati sa polja sve vrste žitarica pa je prilagođen za sva svjetska tržišta.

– To je gotovo savršen proizvod. Njegova tehnologija omogućava uštede u potrošnji goriva od 5-10 posto, a i rasipanje zrna je 15-20 posto manje. Znatno je učinkovitiji, a tijekom rada nije imao nijedan kvar – rekao je Stjepan Murat, agronom tvrtke na kojoj je skidana ljetina tijekom prezentacije rada kombajna C6000. Poljoprivrednici iz okolice Županje s velikim su interesom pratili rad kombajna ističući da se ne može uspoređivati sa starijim modelima.

– To vam je kao kada biste uspoređivali fiću i mercedes. Dovoljno je vidjeti kako izgleda i što sve ima u kabini. Nažalost, s obzirom na to da će koštati oko milijun kuna, teško ćemo si ga moći priuštiti. Ovakve promocije su prigoda da vidimo dokle su došle nove tehnologije i gdje smo mi trenutačno – rekao je poljoprivrednik Dragan Modic koji obrađuje 70 hektara zemlje.

Tvrtka Same Deutz Fahre žetelice lani je proizvela 403 kombajna, dok ih je ove godine u planu 430. Čak 98% proizvodnje ide u izvoz pa se kombajni županjske tvrtke mogu vidjeti na poljima Francuske, Njemačke, Poljske Španjolske, Bugarske, Rumunjske... Budu li im odobrene mjere EU, očekuje se i da će se više hrvatskih poljoprivrednika odlučiti za kupnju nekoga od modela županjskih kombajna.

>> Županjski proizvođač kombajna, najinovativniji hrvatski izvoznik

Komentara 8

KA
kajinx
14:33 02.07.2015.

Bravo Damir Kobaš i suradnici!

KU
Kurciban
15:42 02.07.2015.

Lijepo je vidjeti da se nešto proizvodi u Slavoniji. Al naslov je smiješan. Dizajnerski kombajn?!

MO
mozdaznam
23:55 02.07.2015.

Stjepan Murat moj kum :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije