Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ Ina-MOL

Hrvatski arbitar Barbić tvrdi: Nisam u sukobu interesa, to je neutemeljena konstrukcija

Jakša Barbić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
05.02.2017.
u 22:37

Barbić poručuje da je Vlada čiji ministri sjede u Ini unaprijed trebala znati i provjeriti moguć sukob interesa, no radi se i prethodnoj Vladi, a aktualna šuti

Jedan od argumenata tužbe za poništenje odluke arbitražnog suda u slučaju Ina-MOL je i navodni sukob interesa jednog od arbitara. Riječ je o Jakši Barbiću, akademiku, profesoru i jednom od vodećih autoriteta za trgovačko pravo, široj javnosti najpoznatiji kao 'otac' Zakona o pretvorbi društvenih poduzeća u Hrvatskoj.

Mogući sukob interesa leži u činjenici da je istodobno sudjelovao i u drugoj arbitraži koja je uključivala Inu, no Barbić to opovrgava.

- Nisam u sukobu interesa. Da je postojala i najmanja sumnja da jesam, sam bih na to upozorio. Riječ je o neutemeljenoj konstrukciji - rekao je Barbić za Novu TV.

Istaknuo je kako bi po svim međunarodnim pravilima sukob interesa bio da je dva ili više puta u arbitraži bio angažiran od iste stranke.

Tvrdi da ga ni Hrvatska ni MOL nisu angažirale u spomenutom procesu, već Ina jer se radilo o sporu Ine sa strankom iz ugovora koja je treća osoba.

- Čak i ako gledate u kontekstu u kojem je MOL većinski vlasnik Ine, opet bi bila riječ o jednom angažmanu, a ne o više njih - zaključio je Barbić, a sumnje u njegovu pristranost nema ni pravni stručnjak Miljenko Guinio.

Barbić poručuje da je Vlada čiji ministri sjede u Ini unaprijed trebala znati i provjeriti moguć sukob interesa, no radi se i prethodnoj Vladi, a aktualna šuti.

Osim sukoba interesa u slušaju Barbića, Hrvatska u tužbi za poništenje arbitraže navodi i pravo na saslušanje i odbijanje uvođenja dokaza, što je komentirao i premijer Andrej Plenković kazavši kako je riječ o dobro potkrijepljenim argumentima, iako stručnjaci upozoravaju da ovakve tužbe rijetko kada imaju pozitivan ishod. 

>> 'Poslovna suradnja Hrvatske i MOL-a je politički neodrživa, ne preostaje ništa drugo nego da se okonča'

Komentara 22

Avatar Bruno
Bruno
04:26 06.02.2017.

Rumuni su napredniji od nas, digli ustanak protiv korumpiranih socijalista, "bivsih drugova.

HR
hr76
23:40 05.02.2017.

Otac privatizacije. Pa ovaj je odavno trebao biti u ulozi optuženika, a ne suca.

Avatar Perkovic Paraga
Perkovic Paraga
04:20 06.02.2017.

Arbitar ne zastupa on je neutralni sudac i mora se drzati cinjenica. Korumpirani balkanci ne poznaju neovisno pravosudje i samo za njih je ovo novo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije