Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mutne vode

Hrvatske vode namjestile 29 natječaja za 2,5 milijardi kuna

'07.09.2010., Hrvatske vode, Vukovarska 220, Zagreb - Povodom obiljezavanja Dana Hrvatskih voda predstavljeni su projekti koji se provode u podrucju vodnog gospodarstva. Nazocni su bili potpredsjednik
'Goran Stanzl/PIXSELL'
21.03.2011.
u 12:30

Seljački oligopol: Poslove za obranu od poplava dobilo sedam tvrtki koje su donatori HSS-a, stranke koja posve kontrolira državno poduzeće Hrvatske vode

U samo tjedan dana (od 11. do 18. ožujka) Hrvatske vode sklopile su ugovore sa 29 tvrtki ukupne vrijednosti 2,496 milijardi kuna. Poslove su dobili i donatori Hrvatske seljačke stranke (HSS).

Sedam tvrtki koje financiraju HSS dobile su poslove ukupne vrijednosti 700,09 milijuna kuna.

Friščić ne zna ništa
Svi se poslovi odnose na "radove preventivne, redovite i izvanredne obrane od poplava" na 29 branjenih područja.

Stvoren je oligopol tvrtki koje su međusobno, i s Hrvatskim vodama povezane kroz vlasničke udjele i upravljačke strukture, a sve pod pokroviteljstvom HSS-a, tvrde predstavnici tvrtki koje nisu dio tog oligopola i koje su o svemu tome u nekoliko navrata pismeno upozorile Vladu, odnosno premijerku Jadranku Kosor. Osim što je stvoren oligopol, naši sugovornici tvrde da je svih 29 natječaja namješteno!

Naime, na većinu tih natječaja stigla je samo jedna ponuda. A u svim slučajevima ponuđači su sklopili ugovore u iznosima gotovo identičnim s vrijednostima radova koje su procijenile Hrvatske vode. Tako je, primjerice, tvrtka Lonja-Strug za branjeno područje 9 ponudila 82,9 milijuna kuna, a procijenjena vrijednost radova bila je 83,6 milijuna. Ili pak za branjeno područje 7 Hidroregulacija je ponudila 80,49 milijuna, a procijenjena vrijednost radova bila je 80,5 milijuna kuna.

GPV Građenje (donatori HSS-a) za branjeno područje 25 ponudio je 65,7 milijuna, a procijenjena vrijednost bila je 65,8 milijuna kuna... Tako mala odstupanja od procijenjene vrijednosti moguća su, tvrde dobro upućeni, samo ako netko iz Hrvatskih voda spomenute tvrtke "hrani" povlaštenim informacijama.

Od HSS-ovih donatora najvrednije ugovore s Hrvatskim vodama sklopile su Vodoprivreda Zagorje iz Klanjca – 204,7 milijuna kuna i Lapor iz Velike Gorice – 240,3 milijuna kuna.

– Imena svih donatora objavljujemo redovito i transparentno. To što su tvrtke koje su naši donatori dobile posao s Hrvatskim vodama ne znači ništa. Niti su naši donatori tražili da im namjestimo posao niti smo im se mi ikada na takav način odužili – tvrdi Josip Friščić, predsjednik HSS-a i član Upravnog vijeća Hrvatskih voda. Naš sugovornik blizak vrhu Vlade i HSS-a tvrdi da su Hrvatske vode pod apsolutnom kontrolom Friščića i direktora te tvrtke Jadranka Husarića, također člana HSS-a.

– Toliko su moćni da im ništa ne može ni resorni ministar (Božidar Pankretić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, nap. a.). Zbog sumnji na brojne malverzacije u Hrvatskim vodama u nekoliko je navrata obaviješten i DORH – kaže naš sugovornik. Friščić kaže da nema nikakvih saznanja o malverzacijama u toj državnoj tvrtki, a rad direktora Husarića ocjenjuje odličnim.

Pravilnik za podobne

Podsjetimo, Večernji je u subotnjem broju objavio priču o Husarićevu provodu na safariju u Namibiji, koji je platila tvrtka koja često posluje s Hrvatskim vodama, zbog čega je Husarić pod istragom USKOK-a.

– Čuo sam se s Husarićem i rekao mu da preda svu traženu dokumentaciju – rekao nam je Friščić.

Ključan trenutak zatvaranja užeg kruga tvrtki koje mogu dobiti posao od Hrvatskih voda bilo je prošlogodišnje donošenje Pravilnika o posebnim uvjetima za obavljanje djelatnosti u vodoprivrednom gospodarstvu. Tim pravilnikom iz igre su isključene sve "nepodobne" tvrtke jer su uvjete za dobivanje licencije za obavljanje tih poslova mogli ispuniti samo odabrani, govore nam naši sugovornici. Pravilnik je donijelo Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, koje vodi HSS-ovac Božidar Pankretić, ali na inicijativu Hrvatskih voda.

Komentara 140

MA
magla
19:40 19.05.2014.

nitko , ama baš nitko od navedenih neće odgovarat.

AN
anlauc
11:24 25.05.2014.

Dok struke ne budu kontrolirali stranke nema spasa za RH.

AN
anlauc
11:26 25.05.2014.

Za mene kontrolni organi RH su odgovorniji od stranaka, koje zloupotrebljavaju stanje. Molimo Boga da sto veci broj glasaca danas kazni sve stranke za koje Je evidentno da ih pokrece pohlepa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije