Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'pljušte' optužbe

'Hrvatske vode najveći su krivac, nije bilo dosta vreća i pijeska'

poplave Gunja
Foto: Branimir Bradarić
1/3
19.05.2014.
u 20:23

Mještani nadležne optužuju da nisu imali dovoljno stručnih osoba na terenu tako da su se građani najčešće sami organizirali. Evakuirani iz Račinovaca govore da su upozoravali nadležne na opasnost pa čak i tražili pomoć, ali da ona nije stizala.

Od prvoga dana poplava u županjskoj Posavini građani ističu neorganiziranost koja je vladala na terenu. Posebno se prozivaju Hrvatske vode koje smatraju možda i najvećim krivcima za poplave koje su pogodile Gunju, Račinovce i Rajevo Selo.

Mještani nadležne optužuju da nisu imali dovoljno stručnih osoba na terenu tako da su se najčešće građani sami organizirali. Evakuirani iz Račinovaca govore da su upozoravali nadležne na opasnost pa čak i tražili pomoć, ali ona nije stizala. Govore i kako je na nasipima nedostajalo vreća, pijeska, šljunka…

Vrlo često lokalne samouprave same su nabavljale potreban materijal. I ronioci iz Vukovara, koji su umalo izgubili život prilikom urušavanja nasipa, kažu kako su tražili vreće s pijeskom da postave foliju koja bi spriječila prodiranja. Dobili su samo šest vreća!

Podsjećaju i da je pijesak istovarivan iz kamiona nekoliko stotina metara dalje tako da su ljudi na rukama morali nositi vreće s pijeskom. Jučer je i načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Zdravko Kelić rekao kako su iz Hrvatskih voda dolazili s netočnim prognozama koliko bio vodostaj Save mogao narasti.

– Prva je procjena bila da će vodostaj rasti do 940 centimetara, sutradan je to naraslo na 1040, a Sava je došla do 1200 centimetara – rekao je Kelić. Milan Mateša iz Hrvatskih voda na današnjem sastanku Stožera za zaštitu i spašavanje rekao je kako su oni učinili sve što je bilo u njihovoj moći te da su na vrijeme upozoravali na visok vodostaj Save koji dolazi.

– Osiguravali smo vreće, pijesak, stručnu pomoć i sve drugo što je u našoj moći. Ovo je prirodni fenomen. Nikada ništa takvoga nije zabilježeno na Savi. Ovaj je vodostaj za metar i pol viši od do sada najviše izmjerenoga vodostaja – rekao je Mateš. U vezi s mjestom na kojem je probijen nasip, rekao je da je ostalo još 70-80 centimetara do vrha, koliko je voda još mogla narasti da nije nasip popustio.

– Nažalost, on je tu popustio. Da nije, možda bi popustio negdje drugdje. Golema je to sila i količina vode koju su nasipi držali. Učinili smo sve što smo mogli i što je u našoj moći – rekao je Mateš. Znakovita je danas bila i vožnja vojnom amfibijom po poplavljenoj Gunji.

Slučajno ili ne, premijer Zoran Milanović, koji je najavio provođenje istrage kako je došlo do probijanja nasipa, bio je u jednom dijelu amfibije dok je direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić bio na sasvim drugom kraju istoga vozila.

Komentara 42

JO
josipa23
21:52 19.05.2014.

Za šefove u Hrvatskim vodama, Milanović i njegova ekipa su postavili članove SDP-a i prijatelje. Siniša Kukić, Direktor vodogospodarskog odjela u Osijeku, član je SDP-a, a po struci pravnik. Bio direktor zatvorenog hotela Dunav. Milan Mateša, Direktor vodogospodarskog odjela srednjapodarskog odjela srednja i donja Sava, bio zamjenik SDP-ova gradonačelnika Nove Gradiške. Andrino Petković, Direktor VPO-a gornja Sava, nestranački, no u doba koalicije SDP-HSLS-HNS u Splitu bio direktor Vodovoda. Branko Pejaković, Direktor VGO-a Split, nije član stranke, prijatelj sa SDP-ovcem Venkom Ćurlinom koji je u Upravom vijeću HV-a. Leonard Sekovanić, Direktor VGO-a Varaždin, nije član stranke, preko supruge rodbinski povezan sa SDP-ovcem Vjeranom Radelićem. Darko Višnjić, Direktor VGO Rijeka, dosad bio direktor Vodovoda u Puli u kojoj je na vlasti koalicija IDS-SDP.

L0
luena 01
21:38 19.05.2014.

Optuzuju Hrvatske vode,a koga ce drugog...lopovi kradu kad znaju da ih nitko ne kontrolira... To treba sve pozatvarat bez pardona... putuju na racun gradjana koji placaju za slivne vode a u ovakvim slucajevima Hrvatske vode nisu u stanju obezbjedit sa dovoljno vreca i pijeska... Sram ih sve do i jednog bilo i one koji su te ljude doveli i zaposlili u Hrvatskim vodama .. Njima za safarije ,putovanja u Dubai,skupe automobile i koje kakve druge lovacke gadurije ima se novac ali od poplava ugrozena podrucaja nisu u stanju zastititi... ma ja im ni kune vise za te slivne vode nebih placala pa nek plivaju u njima... Niova cza slivne vode je izmisljena pljacka u Hrvatskoj nista drugo ,gradovi i Zupanije imaju novac iz drzavnog proracuna i gradskih proracuna pa nek iz toga koriste i uzimaju za slivne vode..ionako je sve zapusteno ,kad malo jace kise padnu kanalizacije se izlijevaju na ceste po gradovima i selima .a ovi trose u svoje potreba ... e narode nikad vi na zelenu granu necete u svojim drzavama ako sami nesto ne poduzmete nego samo sutite i klimate glavama..

ZB
zbuniceva
21:37 19.05.2014.

Ko je vidio u A6 sad voziti pijesak, prvo auti, kompjuteri, telefoni i uredi za administraciju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije