Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIŽNI PUT Izaslanstvo Vlade u Hudoj jami u Sloveniji

‘Hrvatske domobrane ubijali su pijucima’

VL
Autor
Nikola Sever Šeni
09.03.2009.
u 14:12

Sve se dogodilo u nekoliko dana. Ljudi su strijeljani, ubijani rudarskim pijucima, po danu i po noći, i nitko nije mogao ništa. Bilo je i civila, ali većina su hrvatski domobrani koji su do Kamenoga mosta stigli živi.

Nakon što je njih oko osam tisuća ubijeno, u rov Barbara dovezeno je tko zna koliko slovenskih domobrana, tvrdi Želimir Kužatko iz Saveza hrvatskih društava u Sloveniji, uz napomenu kako je njega, tada dječaka, od sigurne smrti spasila jedna partizanka. Kužatko 20 godina istražuje zločin u Hudoj jami nedaleko od Laškoga, ali mu donedavno nitko nije vjerovao kad je govorio o tisućama žrtava.

Ponudili pomoć
Lokalno stanovništvo desetljećima prepričava strahote iz ljeta 1945, ali svjedoka egzekucija – nema. Danas su na mjesto zločina, gdje je početkom devedesetih podignuta kapelica, stigli potpredsjendica Vlade Jadranka Kosor te ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko. Položili su cvijeće i zapalili svijeće.

– Ovdje se dogodio jeziv, nezamisliv zločin. Moraju se otkriti nalogodavci i izvršitelji ove strašne egzekucije bez suđenja i obrane – rekla je Kosor nakon razgovora sa stručnjacima koji istražuju novootkrivenu masovnu grobnicu u rudniku Barbara u Hudoj jami. Zaključila je kako se tamo “možda nalazi nekoliko tisuća posmrtnih ostataka, među kojima su i Hrvati”. Kosor i Karamarko su u Sloveniji ponudili pomoć prije svega u procesu identifikacije. Kosor je istaknula potrebu početka rada mješovitog povjerenstva u skladu s prošle godine potpisanim sporazumom između RH i Slovenije o uređenju vojnih grobalja, o čemu bi se trebali dogovoriti predstavnici dviju zemalja.

Bolestan um
– Samo bolestan um može smisliti ovakav način egzekucije – kazao je ministar Karamarko te dodao da je u Hudoj jami strašno stratište kakvih je u Sloveniji 600, a u Hrvatskoj 840.

Barbarin rov: Još dvije jame kriju tisuće žrtava, svjedoci i nakon 54 godine u strahu

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije