Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Građani svjetonazorski podijeljeni

Hrvatska: Zaboravljene žrtve komunizma

tito
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
23.08.2016.
u 17:16

Hrvatska je nedvojbeno zarobljena u suprotnim interpretacijama komunističke prošlosti u kojima na obje strane manjka zdrava doza kritičnosti

Ni nakon 25 godina života u samostalnoj Hrvatskoj građani nemaju jedinstveno stajalište o bivšoj komunističkoj Jugoslaviji. Zbog toga izostaje i smisleno komemoriranje žrtava komunističkog režima. Duboko svjetonazorski podijeljeni, jedni bivšu državu smatraju, kako se to voli reći, tamnicom hrvatskog naroda, dok će drugi sa simpatijama govoriti o zemlji jednakosti, sigurnosti i blagostanja. Treći će tek odmahnuti rukom i tvrditi kako ih takve stvari ne zanimaju.

Posljedično, današnji Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima nije glavna prigoda u kojoj će se spominjati žrtve poretka koji je supstancijalno kolabirao početkom osamdesetih, a formalno desetljeće kasnije. Štoviše, taj će dan malo tko obilježiti, dok će se žrtve komunizma ponajviše koristiti u političkim obračunima i predizbornim kampanjama.

Masovne likvidacije koje je Jugoslavenska armija bez suđenja provela nad civilima i pripadnicima poraženih vojski nakon završetka Drugog svjetskog rata, kolokvijalno znane kao Križni putevi ili Bleiburg, tek su povod za godišnje obračune između obitelji stradalih i desnice s onima na političkoj ljevici. Prvi će tako često bez problema istaknuti znakove također totalitarne i poražene Nezavisne Države Hrvatske, dok će drugi pronaći opravdanje za komunističke zločine i stravičan pokolj civila.

Ni povjesničari se oko ove teme neće složiti pa će se njihova mišljenja prije svega razići oko broja stradalih, ali i oko karaktera rata koji se je vodio između ustaša i partizana. Zbog toga ćemo čuti da je antifašizam kontaminiran i nedjeljiv od komunističke revolucije, bez obzira na to što su među antifašistima bili i brojni vjernici, pa čak i svećenici.

Nije ni logor na Golom otoku namijenjen protivnicima Komunističke partije točka oko koje će se složiti hrvatski građani, a podjele se protežu i do nedavnog suđenja šefovima jugoslavenskih tajnih službi Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću koje je njemački sud osudio na doživotni zatvor zbog političkog ubojstva u Bavarskoj 1983. godine.

Totalitarizmi stvaraju „novog čovjeka“

Čak i bez navedenog, Jugoslaviji se ne bi mogao poreći totalitaran poredak čiji su znaci i danas simpatični velikom broju građana poput, recimo, pionira ili služenja vojnog roka u Jugoslavenskoj narodnoj armiji. „Ako već koristimo kontroverzni termin totalitarizma, onda je tu bio i jednopartijski sustav i općenita odbojnost prema pluralizmu. Kod autoritarnog režima događa se suradnja političke elite s organizacijama koje djeluju izvan direktne kontrole državnih struktura. U totalitarizmu to nije moguće jer sustav kao takav ne prihvaća institucionalni pluralizam u donošenju političkih odluka. Totalitarni sustav također se razlikuje od autoritarnoga po tome što zadire u privatnu sferu života u cilju stvaranja 'novog čovjeka', a odgoj tu igra ključnu ulogu. Pioniri su jedan primjer iz socijalističke Jugoslavije koji je strukturalno sličan Ustaškoj mladeži u fašističkoj NDH. Prisutnost ideologije također se vidi u školskom sustavu kroz predmete kao 'marksizam' i 'općenarodna obrana i društvena samozaštita'. Stalno se potencirao znanstveno definirani sukob s kapitalizmom, a čovjek je često definiran prema svom mjestu u klasnoj borbi. U takvom političkom kontekstu bilo je malo mogućnosti za politički kompromis, a odgoj u tom duhu nastavljao se sve do služenja vojnog roka u vojsci koja je de facto bila politička. To se vidi po tome što nije samo imala za cilj štititi granice nego također 'tekovine socijalističke revolucije', uključujući lik Josipa Broza Tita“, u razgovoru za Deutsche Welle govori povjesničar dr. Tomislav Dulić, direktor Instituta ''Hugo Valentin'' sa Sveučilišta u Uppsali i naglašava: „Jugoslavenski sustav s vremenom je postao pluralniji od onoga u Sovjetskom Savezu pa je pitanje u kojem ga razdoblju ga možemo okarakterizirati totalitarnim u klasičnom smislu. No jasno je da je Tito zaustavio svaki pluralizam kada je istaknuo vodeću ulogu SKJ i monopol partije nad političkom vlašću. To se, na primjer, dogodilo za vrijeme maspoka (Hrvatskog proljeća, op.a.)“

Nisu li onda građani i dio tog režima kao nasljeđe unijeli u novostvorenu Hrvatsku i države nastale raspadom Jugoslavije? „Naravno, nije ni čudno da su neki elementi utjecali na izgradnju postsocijalističkih demokracija. Vidimo da je riječ o političkoj kulturi u mnogim zemljama bivšeg socijalističkog bloka koja se dosta razlikuje od zapadne Europe. Kad se raspadala Jugoslavija, mislilo se da će demokracija donijeti blagostanje. Ali sam pojam demokracija često se ograničavao na političko djelovanje, odnosno na to da većina vlada nad manjinom. Moguće je da snažno potenciranje prava većine i kolektiva ima veze s političkom tradicijom u Jugoslaviji u kojoj je elita, na primjer, preuzela na sebe zadatak da vodi klasnu borbu uime većine. Ali, zaboravlja se da demokracija nije samo politička već i društvena te da kao takva nosi sa sobom i zaštitu pojedinca od većine. Čini mi se da je taj element demokracije, odnosno ljudskih prava pojedinca, općenito razvijeniji u zemljama zapadne i sjeverne Europe“, odgovora dr. Dulić.

Građani previše očekuju od svojih dosjea

Istina o pravom komunističkog režimu, reći će mnogi, krije se u arhivima jugoslavenskih tajnih službi, koji su, ako je vjerovati medijima i političarima, skriveni u najčuvanijim dijelovima Hrvatskog državnog arhiva. No tu je napravljen veliki napredak, kaže nam Nenad Bukvić, pročelnik Odjela za zaštitu i obradu arhivskog gradiva. „Prošle smo godine preuzeli dodatni dio gradiva Službe državne sigurnosti, a napravljena je i deklasifikacija tog gradiva koje više ne nosi oznaku tajnosti. Međutim, postoje ograničenja zbog zaštite osobnih podataka."

Doznajemo tako da sve žive osobe i najuži članovi obitelji umrlih mogu zatražiti uvid u njihov dosje, ako on postoji, a isto je omogućeno i za znanstvena istraživanja.

U kontaktu s nekoliko kolega koji su pogledali vlastiti dosje doznajem da im je motiv bio pokušati doznati tko su u njihovoj okolini bili doušnici, no rezultat je razočarao. „U papirima su stajale banalne zabilježbe o tome s kim sam pio kavu i što sam govorio na kolegijima, dok su imena onih koji su o tome izvijestili bila 'kodirana' ili zacrnjena zbog zaštite osobnih podataka“, kaže nam urednik jednog ugašenog lista.

„Očekivanja su velika. Oni koji se koriste tom dokumentacijom trebaju biti svjesni da je ona nastajala pod specifičnim okolnostima i prikupljana je za specifičnu svrhu. Dio korisnika razočara se kad shvati da nisu bili nadzirani. S druge strane, oni koji vide svoj dosje u njemu ne nađu ništa senzacionalno. To su operativne informacije, a za provjeru njihove vjerodostojnosti treba dodatni instrument. Ako je osoba 'A' o osobi 'B' rekla nešto, to ne znači da je to istina,“ objašnjava viši arhivist Bukvić. Spomenuta ograničenja posljedica su postojećih propisa, ali i dobra podloga za stvaranje „popisa za odstrel“ koji se povremeno plasiraju putem manjih portala sumnjive novinarske vrijednosti, a kako bi se kodnom imenu pridružio identitet protivnika kojeg se želi ocrniti. Uza sve to ne treba zaboraviti i na mogućnost da su poneki dokumenti lažirani ili veliki dijelovi zbirki uništeni, a što je posljednjih dana pripisano spomenutom Perkoviću koji je, prema riječima zagrebačkog suca Ivana Turudića, uoči prvih demokratskih izbora bio na čelu Povjerenstva za uništavanje dokumenata.

Arhivi nisu presudni

„I Švedska je restriktivna kada je riječ o otvaranju takve građe, pa to i nije nešto specifično za Hrvatsku. Za povjesničare je otvaranje arhiva uvijek dobrodošlo. Ali to ne znači samo po sebi da ćemo uz masu novih podataka doći do neke općeprihvaćene istine. Slabost lokalnih historiografija često je u teorijskoj interpretaciji tih podataka i metodološkom pristupu analizi. Naročito mladi povjesničari trebali bi dobiti mogućnost da se metodološki i teorijski usavršavaju i da više sudjeluju u razmjeni s kolegama na međunarodnom planu. Otvaranjem arhiva dobilo bi se mnogo novih podataka, ali teško da bi to donijelo radikalne promjene u historiografiji bez promjena u pristupu analizi hrvatske povijesti i njezinoj ulozi u svijetu.“

Hrvatska je nedvojbeno zarobljena u suprotnim interpretacijama komunističke prošlosti u kojima na obje strane manjka zdrava doza kritičnosti. Ta je polarizacija, smatra Dulić, rezultat širih europskih procesa. „Radikalna desnica raste širom Europe, dok se u nekim zemljama uvezala u državne strukture na način koji se barem zasad ne vidi na Zapadu. To uvelike utječe na javno mnijenje, pa konzervativna desnica flertuje s takvom retorikom. Kod ljevice to pak rezultira odbojnošću, što dovodi do polarizacije, a povijest se onda koristi kao važan vid političke debate. S te je točke teško doći do konsenzusa. Ali opći konsenzus i nije posao povjesničara, već prihvaćanje osnovnih činjenica na kojima se može vršiti analiza. Tek onda možemo voditi znanstveno utemeljenu diskusiju, a također uvažavati i mišljenja onih s kojima se ne slažemo“, zaključuje Dulić uz riječi da, kada govorimo o Zemlji, moramo se barem složiti da je okrugla.

Hrvatski su se građani oko oblika Zemlje, srećom, dogovorili. No kakav je bio život u bivšoj Jugoslaviji i koliko je ona bila totalitarna, pitanje je na koje se još uvijek traži odgovor.

>> Evo kako su svjetske agencije popratile presudu Perković-Mustač

Komentara 82

Avatar imotska115
imotska115
17:39 23.08.2016.

Sve to isprani mozgovi, i to ce biti tesko popunit sa dobrim mozgom da vec jedamput krenemo naprijd. Najprije se moramo rijesit losih medija i autora tkvz. laznih pisanja, i huskanja pojedinaca.

DU
Deleted user
17:52 23.08.2016.

treba otvoriti arhiv od 41 do 91, da se vidi zloćini KPJ

NO
Noštromo
17:49 23.08.2016.

Vrijeme je da Zagreb makne ime maršala Tita sa jednog od ljepših u Zagrebu i vrati ime nekadašnji Kazališni trg. Ako SDP dođe na vlast ime tog trga ostat će isto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije