Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT ZBOG CEFTE

Hrvatska stopirala izvoz mlijeka, jogurta, sira... iz Bosne i Hercegovine u EU

mlijeko
Foto: Davor Javorović/Pixsell
28.08.2015.
u 08:20

Na našem bi tržištu završilo 95 posto, a domaćih je proizvoda u susjednoj državi od ulaska u Uniju upola manje

Očekujemo protumjere, ali zbog našeg mljekarskog sektora i naših proizvođača to nismo mogli dopustiti, kaže nam visokopozicionirani izvor iz Vlade nakon što je Hrvatska stopirala odluku EK da se BiH od 26. kolovoza dopusti izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU. Administrativnom odlukom EK, koja bi se mogla nazvati i presedanom jer je donesena mimo uobičajenih procedura i očitovanja svih država članica, četirima je mljekarama iz BiH – Milkosu, Livnu, Meggleu i Mlijekoproduktu – dana suglasnost za izvoz na tržište EU, a prve bi kontrole, pridržavaju li se standarda i pravila, počele tek 2016.

Bez službenog očitovanja

Opravdana je bojazan da bi većina izvoza bh. mlijeka i mliječnih proizvoda završila na hrvatskom tržištu, kako se to događalo i prije našeg ulaska u EU. No Hrvatsku su iz EK u odluci zaobišli, tvrdi naš izvor. Naravno da je uložena žalba, o kojoj će svih 28 članica na komisiji za hranu raspravljati 16. rujna. Činjenica je, međutim, da RH zahtijeva da BiH, prije nego počne izvoziti mlijeko u EU, ispuni sve važeće standarde, bez iznimaka, što bi hrvatsku mliječnu industriju od nelojalne konkurencije, koja na matičnom tržištu ima niže otkupne cijene, nižu kvalitetu i subvencije države od 0,15 eura/kg mlijeka, zaštitilo barem do početka 2016. Neslužbeno doznajemo da je jedan od hrvatskih razloga stopiranja uvoza iz BiH – a vjerojatno i glavni – Cefta. Izlaskom Hrvatske iz Cefte, EK je sa svim njezinim članicama ispregovarala nastavak plasmana hrvatskih proizvoda po preferencijalnim uvjetima, osim s BiH koja uporno odbija prilagoditi principe tradicionalne trgovine.

– Za to vrijeme čistila je svoje police od hrvatskih proizvoda za srpske i turske pa se ukupni poljoprivredno-prehrambeni izvoz RH u BiH, koji je u našem izvozu činio 33%, i više nego prepolovio – tvrdi naš izvor. Tradicionalni se izvoz hrvatske mliječne industrije s 34.000 tona u 2012. urušio na 12.000 tona u 2014., dok iz BiH traže nula carina i druge povlastice za ulazak svojih proizvoda u EU, na što Hrvatska, dodaje, ne može pristati. Iako se BiH o svemu još nije službeno očitovala, pa nema ni službenog hrvatskog odgovora, s bh. strane jučer su stizale osude. Predsjednik udruženja poljoprivrednika mljekara RS Vladimir Usorac najavio je i blokadu mlijeka iz RH u BiH. No s hrvatske strane uzvraćaju kako batina ima dva kraja te da oni žele biti dobri susjedi i partneri, što traže i od druge strane.

Dampinške cijene

– Treba inzistirati na reciprocitetu, prosjeku hrvatskog izvoza u 2011., 2012. i 2013. iz RH u BiH i da to postane kvota EU – kaže direktor Croatiastočara Branko Bobetić, uvjeren kako bi sadašnjom odlukom EK na našem tržištu završilo čak 95% od ukupnog izvoza mlijeka, sira... iz BiH, i do 35 mil. kg, dok je BiH Hrvatskoj nakon ulaska u EU uvela carinske stope od 10% plus prelevmane od 0,15 do 0,40 eura/kg. U uvjetima općeg poremećaja na tržištu EU ukidanjem kvota za mlijeko te ruskim embargom na izvoz iz EU, takvo je što neprihvatljivo, kaže i predsjednica udruženja hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka Cromilk Rašeljka Maras. Ističe da je RH već pogodio izvoz jeftinog mlijeka iz Njemačke, Austrije, Poljske te očekuje kako će diplomacija EU i vlasti u BiH naći načina da se nastavi trgovina s obje strane.

>> Izvoz porastao 11,4 posto u prva 4 mjeseca

>> Jesu li i kruh i mlijeko strateški interes države?

Komentara 40

Avatar Slobodni_Parketar
Slobodni_Parketar
08:37 28.08.2015.

Smjesno...jedna BiH koja fakticki i nije drzava vec medjunarodni protektorat se zesce bori za svoje interese od HR. Naša uhljebarska, nesposobna, anacionalna i korumpirana polititicka elita bi se mogla ugledat na medjunarodni protektorat zvan BiH kalo se stite nacionalni interesi

KN
knezica
09:00 28.08.2015.

Hrvatska je ne umrtvljena, već skoro mrtva zemlja zbog svojih nesposobnih i korumpiranih Vlada, koje su gotovo sve odred zapostavili i zaboravili Hrvate u BiH. Ti isti Hrvati kupuju sve hrvatske proizvode, makar su često i duplo skuplji od ostalih. Ti isti Hrvati u BiH drže hrvatsku privredu i poljoprivjredu na nogama još kako - tako. Hrvatska izvozi najviše upravo u BiH Zahvaljujući tim istim Hrvatima iz BiH, koji gle čuda, služe kao pljuvačnica, svim medijima, petokolonašima i izdajicama hrvatskih interesa u Hrvatskoj.

DU
Deleted user
08:31 28.08.2015.

Mene nije pogodio "izvoz" Njemackog i Poljskog mlijeka, dapače baš mi je pomogao. AKo mogu oni proizvoditi tako jeftino mozemo i mi. Ah da ne možemo. dok platimo iz poreza sve te uhljebe,pa onda izdrzimo ucjene porezne koja bi sadd i naplacivala tocnu informaciju a one lazne ne bi kao i do sada, prozvodjacima u RH nije lako. A drzava se pita zasto nema investicija?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije