Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GODIŠNJICA ZLOČINA

'Hrvatska se treba jasno odrediti prema zločinima u Ahmićima'

ivo josipović
Stojan Lasic/VLM/PIXSELL
16.04.2013.
u 13:08

U Hrvatskoj još uvijek prevladava poricanje sudjelovanja RH u tim zločinima, poručuju iz Inicijative mladih za ljudska prava

Hrvatska podružnica regionalne nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava u povodu 20. godišnjice zločina u Ahmićima apelira na hrvatsko političkog vodstvo da se "jasno odredi prema ovim zločinima i odgovornosti Republike Hrvatske za njih i time ispuni svoju dužnost prema žrtvama i preživjelima". Naime, kako poručuju iz Inicijative, u Hrvatskoj još uvijek prevladava poricanje sudjelovanja RH u tim zločinima.

"Danas se navršava 20 godina od zločina u Ahmićima u kojima je ubijeno preko 100 ljudi, uključujući 16 djece i maloljetnika, u napadu hrvatskih snaga na ovo i okolna sela. Ovi su zločini bili vrhunac politike etničkog čišćenja koju je provodilo vodstvo tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne (ranije Hrvatske zajednice Herceg-Bosne) u suradnji i uz podršku tadašnjeg vodstva Republike Hrvatske. Cilj ove politike bio je stvaranje zasebne političke, kulturne i teritorijalne, etnički homogene cjeline na području Bosne i Hercegovine. U više slučajeva vođenih pred Međunarodnim kaznenim sudištem za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) za ovaj i druge zločine osuđen je niz političkih i vojnih dužnosnika Hrvatske Republike Herceg-Bosne i HVO-a (Dario Kordić, Mario Čerkez, Zlatko Aleksovski, Tihomir Blaškić, Miroslav Bralo i dr.)", stoji u priopćenju koje potpisuje direktor Inicijative Mario Mažić.

Podsjećaju i na to da je Haaški sud jučer objavio kako će Jadranku Prliću i ostalim visokim dužnosnicima Herceg Bosne presuda za ratne zločine biti izrečena 29. svibnja. Optužnica ih tereti da su, u suradnji s tadašnjim predsjednikom RH Franjom Tuđmanom, ministrom obrane Gojkom Šuškom i generalom HV-a Jankom Bobetkom sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu s ciljem trajnog uklanjanja Bošnjaka i drugih nehrvata s područja Herceg-Bosne.

"Prije 3 godine, predsjednik Ivo Josipović je odao počast žrtvama u Ahmićima što je predstavljalo važan korak za pomirenje i preuzimanje odgovornosti, naročito imajući u vidu odgovornost njegovog prethodnika, predsjednika Tuđmana, koju potvrđuju i kasnije objavljeni dokumenti Ureda predsjednika koje je objavio predsjednik Stjepan Mesić. Ipak, sjećamo se kako je tada dočekan predsjednik Josipović po povratku u Hrvatsku nakon napada iz tadašnje Vlade RH", stoji u priopćenju.

>> Josipović: Nisam se ispričao, nego sam samo izrazio svoje žaljenje

>> Blaškić: Josipovićev potez je pravi put za suradnju i povjerenje

Komentara 1

DU
Deleted user
14:18 12.06.2016.

Pitaj tatu sto cemo s Bleiburgom !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije