Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas u večernjem

Hrvatska prva u svijetu priprema zakon o oprostu duga

naslovnicaaa
22.03.2017.
u 00:01

Ministar financija Zdravko Marić priprema zakon po kojemu će država oprostiti dugove blokiranih manje od prosječne plaće

Hrvatska bi se brzo mogla vratiti na naslovnice svjetskih medija zakonom o otpisu dugova koji će biti revolucionarniji i od Milanovićeva otpisa iz 2015. godine. Ministar financija Zdravko Marić priprema zakon po kojemu će država oprostiti dugove blokiranih manje od prosječne plaće. Za prošlu je godinu prosjek bio 5685 kuna, a oprost bi se odnosio na dugove prema središnjoj državi, gradovima, općinama te državnim i komunalnim poduzećima.

Takav zakon bit će presedan u svjetskim razmjerima.

Dugove manje od prosječne plaće ima 91 tisuća blokiranih građana i oni prema svim vjerovnicima iznose 235,4 milijuna kuna. Marić očekuje da će primjer države slijediti i privatni vjerovnici, među kojima dominiraju banke i telekomunikacijski operatori.

>>Cijeli članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od srijede!

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Restrukturiranje: Agrokor nema alternative: nova uprava i nadzorni odbor

>>Herman Gref: Učinit ćemo sve da Agrokor ne padne na koljena, ne želimo maloprodaju

>>Ministarstvo: Nova škola po Jokićevom modelu za tri godine

>>Rezime o velikoj Večernjakovoj konferenciji Hrvatska kakvu trebamo pišu: Dijana Jurasić, Tanja Ivančić, Lana Kovačević, Iva Puljić-Šego, Davor Ivanković, Mislav Šimatović, Tomislav Krasnec i Miroslav Kuskunović

>>Matko Jelavić: Nisam borac protiv srpskih cajki, već zagovornik hrvatske glazbe koju smo potisnuli

>>Željko Krznarić: Liječnici ne trebaju biti zakonski zaštićeniji od ostalih

Komentara 16

DU
Deleted user
06:40 22.03.2017.

Kada bih rekao da dugove treba vraćati, odmah bi bio masovno "popljuvan".

NE
neznanac
22:12 21.03.2017.

Prosjek oko 800 euro u lijepoj nasoj...mislim da cu dobiti srcani ...

Avatar nekakav
nekakav
07:19 22.03.2017.

zašto bi ht, vipnet, i općenito tvrtke na tržištu opraštale dugove? što se time dobiva? ajmo se još dodatno zadužiti, kad nam je država oprostila prethodne. dužnik mora naučiti jednom za svagda da se dug mora vratiti, posuđeno vratiti sa sa kamatama! ovako neće nitko ništa naučiti, a niti dobiti. dužnici dobivaju priliku za novo zaduženje, ako do sada nisu mogli platiti tih 5 tisuća kuna duga za kom naknadu, vodu, onda neće ni ubuduće. to je kao sa kreditom, ako ne možeš sad mjesečno uštediti tisuću kuna, onda nisu u stanju servisirati kredit čija bi mjesečna rata bila tih tričavih tisuću kuna. jednostavno i razumljivo. ako će se oprostiti dug po ovoj osnovi do tog iznosa prosječne plaće, onda država svima ostalima treba dati oslobođenje od plaćanja računa prema državi i općinama, holdingu, u istom iznosu. pa zar nismo ravnopravni?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije