Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slijedi direktivu

Hrvatska podržava isticanje slika štetnih posljedica pušenja

cigarete
Borna Filić/PIXSELL
15.06.2013.
u 13:25

Hrvatska će podržati prijedlog Europske komisije koja od duhanske industrije traži veće isticanje slika štetnih posljedica pušenja

Hrvatska će podržati prijedlog Europske komisije te se svrstati na stranu zemalja koje od duhanske industrije traže veće isticanje slika štetnih posljedica pušenja, ukidanje logotipa proizvođača s kutije cigareta te zabranu prodaje putem interneta, pa i pod cijenu otpuštanja u toj industriji.

Prijedlog je izazvao žestoku raspravu u Bruxellesu, podijelio članice EU-a, te aktivirao duhanske lobiste koji svim naporima pokušavaju zaustaviti inicijativu.

Sredinom svibnja su ministri poljoprivrede Mađarske, Češke, Slovačke, Poljske, Bugarske i Rumunjske usvojili zajedničku deklaraciju protiv Komisije kojom upozoravaju na tešku situaciju u kojoj će se naći njihova gospodarstva te tisuće obitelji ovisnih o uzgoju duhana i prodaji cigareta.

Grčka, Španjolska, Italija i Cipar imaju isti stav. Suprotno misle Francuska, Belgija, Finska, Irska i Ujedinjeno Kraljevstvo, baš kao i Hrvatska.

“Podržavamo odredbe prijedloga vezanog uz označavanje i pakiranje cigareta kako bi izbjegli da se na tržište plasiraju proizvodi dizajnirani da privuku mlade i žene”, napisala je u e-mailu glasnogovornica ministarstva zdravlja Tamara Marinković.

Napominje da je duhan najznačajniji uzrok prerane smrti u EU, odgovoran za gotovo 700.000 smrtnih slučajeva na godinu. U Hrvatskoj je svaka treća odrasla osoba pušač, a ministarstvo kaže da od bolesti vezanih uz pušenje godišnje umire više od 9.000 ljudi ili gotovo svaka peta osoba. Ministarstvo poljoprivrede odbilo je dati komentar. Hrvatska je tijekom pregovora s EU prihvaćala sve odredbe Komisije.

Vijeće EU, koje čine ministri država, pokušat će 21.lipnja naći konsenzus. Hrvatska koja postaje članicom 1.srpnja na tom će sastanku imati ulogu promatrača, odnosno neće imati pravo glasa. No kako postizanje sporazuma nije izgledno očekuje se novi sastanak u listopadu, a na njemu će se Hrvatska morati izjasniti.

Mjesec dana prije tog glasovanja, odluku će donijeti Europski parlament, zakonodavno tijelo EU-a. Ovih dana su stoga europski parlamentarci na meti lobista duhanske industrije. Proizvođači cigareta, od kojih se traži da 75 posto kutije bude prekriveno slikama o štetnosti, upozoravaju da će im pasti prodaja slijedom čega će biti prisiljeni otpuštati radnike.

Zasad je, pak, nepoznato kakve bi mogle biti posljedice u Hrvatskoj. Najveći proizvođač Tvornica Duhana Rovinj (TDR) odbio je reći hoće li otpuštati ako prođe direktiva Komisije. „Zakonska ograničenja sve su stroža, anticipiraju se viši zdravstveni standardi pa naša tvrtka dijeli sudbinu drugih duhanskih kompanija”, kaže glasnogovornik TDR-a Predrag Grubić. Kompanija zapošljava 1000 radnika, navedeno je na službenoj stranici.

Phillip Morris Zagreb, dio američkog Phillip Morrisa, u Hrvatskoj zapošljava 120 ljudi. “U ovom trenutku prerano je komentirati utjecaj direktive”, napisala je u e-mailu glasnogovornica Nevena Crljenko. “Naše stavove dijelimo s Vladom i drugim dionicima te vjerujemo kako su dijalog i transparentnost temelj dobrog upravljanja i učinkovitog donošenja odluka”, dodala je. TDR je odbio reći da li je kontaktirao Vladu i hrvatske europarlamentarce.

Da bi nova direktiva bila prenesena u zakonodavstvo Hrvatske, kao i u druge zemlje EU, moraju ju potvrditi Europski parlament i Vijeće EU. Do usuglašavanja bi moglo doći iduće godine, a potpuna provedba očekuje se 2015.

>>'Philip Morris i duhanska industrija agresivno lobiraju'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije