Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI IZAZOVI

Hrvatska podiže stupanj spremnosti svojih vojnih postrojbi

Hrvatska vojska
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/8
06.04.2017.
u 10:19

Pojačan prijam novih pripadnika Oružanih snaga u skladu je s razvijanjem novih sposobnosti radi suočavanja s novim izazovima kao što su terorizam, hibridne i kibernetičke prijetnje

Hrvatska je, kao članica NATO-a, na nedavnom sastanku ministara obrane zemalja članica s američkim državnim tajnikom Rexom Tillersonom dobila neke nove zadaće, a prva je podizanje stupnja spremnosti vojnih postrojbi, veća interoperabilnost i podizanje vatrene moći i pokretljivosti Hrvatske vojske.

O tim ciljevima i ostalim promjenama u sustavu obrane bit će govora na današnjoj sjednici Vijeća za obranu. Dvije je godine prošlo otkad je održana zadnja sjednica tog Vijeća za obranu. No, kako su se dogodile dramatične promjene u sigurnosnom okruženju Hrvatske, danas se, na tradicionalnom mjestu, u prostorima Vile Prekrižje na Pantovčaku, sastaje državni i vojni vrh kako bi raspravio stanje i promjene u sustavu obrane države.

Članovi su Vijeća, koje je koordinacijsko tijelo i zajednički ga sazivaju predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković, i predsjednik Sabora Božo Petrov, ministri obrane, vanjskih poslova i financija, Damir Krstičević, Davor Stier, Zdravko Marić, načelnik Glavnog stožera general zbora Mirko Šundov...

Krstičević će tražiti odobrenje Vlade i predsjednice za revidiranje postojećeg Dugoročnog plana razvoja (DPR-a) upravo zbog strategijskih promjena koje se zbivaju u okruženju Hrvatske. Revidirati onda treba i Strateški pregled obrane iz 2013.

Raspravljat će se i o novom operativnom rasporedu postrojbi HV-a koji predviđa povratak vojske u Varaždin, Vukovar, Ploče i Sinj. U MORH-u planiraju ove godine objaviti tri umjesto tradicionalna dva natječaja za prijam novih vojnika i mornara.

Prvi je natječaj za prijam 500 vojnika objavljen, sljedeći su prije i nakon ljeta. Pojačan prijam novih pripadnika Oružanih snaga u skladu je s razvijanjem novih sposobnosti radi suočavanja s novim izazovima kao što su terorizam, hibridne i kibernetičke prijetnje.

Na Vijeću za obranu bit će govora i o obvezi Hrvatske da do 2024. njezin vojni proračun i izdaci za obranu dosegnu 2% BDP-a. U 2017. Hrvatska izdvaja za ove potrebe 1,23% BDP-a, 4,4 milijarde kuna. Premda ima još 7 godina vremena, već ove godine RH treba NATO-u podastrijeti nacionalni plan o tome kako će taj cilj ostvariti. Posebna tema Vijeća za obranu bit će nabava eskadrile borbenih zrakoplova kao zamjena MiG-ova 21. 

>> Lord Owen tražio je za Srbe Prevlaku, a za Bošnjake luku Ploče

>> Pogledajte kako izgleda simulacijski sustav koji je Hrvatska vojska dobila od Amerikanaca!

Komentara 9

Avatar navijač
navijač
10:36 06.04.2017.

Od svih ovih vojnih umirovljenika , koji su poslije rata morali ići u mirovinu (naglašavam da ogromna većina nije otišla svojom voljom), mogao se napraviti i potpuno ustrojiti pričuvni sastav , a osim vježbi išli bi svakako u pomoć poplavljenimm područjima, gasiti požare u Dalmaciji itd... Poanta je u tome da bi to radili za isti novac za koji sad i zadnjih 10 - 15 , godina sjede besposleni kod kuće . Ne treba njih okrivljivati za to nego političare.

DU
Deleted user
12:33 06.04.2017.

Je, u Nato paktu smo. Zato moramo davati djecu da ratuju tamo gdje Amerikanci izazovu sukobe. Da ratuju za njihove interese. I to u doba kada demografski umiremo, kada se pljačkaju zadnji ostaci imovine, kada se dijele koncesije tvrtkama kojee dokazano uništavaju prirodu tamo gdje su dobili koncesije.....Pa stoka sitnog zuba i ne služi drugom nego kao potrošna roba. Naravno, ako pristaje na to.

Avatar gutenabend
gutenabend
11:21 06.04.2017.

Čuj ovo "izazovi", izazov je kada te netko na nešto izazove, a terorističke prijetnje su problem a ne "izazov".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije