Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novac i politika

Hrvatska po uređenosti financiranja političkih aktivnosti 11. na svijetu

izbori
Foto: Danijel Berković/Pixsell
1/5
27.10.2015.
u 12:15

Hrvatska mjesto dijeli sa Slovenijom i Poljskom, a maksimalnih 100 bodova dobili smo za ograničenja donacija i rashoda kampanja

Hrvatska je među zemljama s najbolje uređenim financiranjem političkih aktivnosti, zaključak je to istraživanja "Novac, politika, transparentnost" koje je lani u 54 zemlje proveo Global integrity, jedna od najvećih nevladinih organizacija u svijetu koja se bavi sprečavanjem korupcije.

Rezultate i zaključak istraživanja jučer je predstavio naš antikorupcijski stručnjak Zorislav Antun Petrović kazavši da Hrvatska dijeli zavidno 11. mjesto sa Slovenijom i Poljskom, osvojivši prosječna 62 od ukupno mogućih 100 bodova. A bodovalo se pet područja: izravno i neizravno javno financiranje izbornih kampanja (dobili smo 75 bodova), ograničenja donacija i rashoda (maksimalnih 100 bodova), izvještavanje i objavljivanje (73 boda), reguliranje sudjelovanja treće strane (nepolitičkih sudionika izbora, zbog nepostojanja ikakve regulacije dobili smo – 0 bodova) te nadzor i provedba propisa (61 bod).

– Ocjenjivala se teorija i praksa, kako su pojedina pitanja zakonski regulirana i kakva je provedba. Najveći broj bodova za ograničenje donacija i rashoda izbornih kampanja dokaz je da je pristupanje EU dovelo do boljih zakona, no u provedbi smo slabiji. Ipak, istraživanje pokazuje da Hrvatska brzo napreduje – kazao je Petrović preporučivši, za podizanje razine izborne transparentnosti, još i: objavljivanje mjesečnih izvještaja, reguliranje sudjelovanja treće strane te povećanje neovisnosti nadzornog tijela (DIP-a). Dragan Zelić iz GONG-a upozorio je da i na ovim izborima financijski izvještaji stranaka i koalicija mogu biti uredni, no važno je doznati tko je platio sve troškove. Inače, najbolja je Gruzija (79 bodova), a najlošiji Malavi (5 bodova). Srbija je ispred nas sa 64 boda.

>> Političari su se silno trudili da nastavimo rubriku predizborni biseri. Pa evo ih!

>> Biskupi objavili sedam pravila za koga glasati

Komentara 4

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
12:17 27.10.2015.

Ha, ha,ha, vic mjeseca, godine i stoljeća!

DU
Deleted user
12:30 27.10.2015.

samo zato sto ima zakonski propisano manje svote za donacije od nekih.....a sad sto se radi ispod stola svi znamo....jednostavno smijesno...

GU
General_U
13:24 27.10.2015.

mr. u pm antune zorislave koga vi je...kad te vidim jasno mi je odmah da si za sapecijalnu školuo dje..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije