Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pojačanje iz amerike

Hrvatska opet ima eskadrile moćnih borbenih helikoptera: Stiglo 5 od 16 borbenih helikoptera Kiowe

Kiowa
Foto: US ARMY
30.07.2016.
u 10:30

Ovisno o vrsti naoružanja, ovaj helikopter može "ratovati" i s tenkovima i oklopnjacima, utvrđenim položajima i letjelicama

U Hrvatsku stiže dugo najavljivani i vrijedan vojni teret – u prvom od dva leta vojnim transportnim zrakoplovom C-5 Galaxy iz SAD-a dolazi prvih pet od ukupno 16 borbenih helikoptera Kiowa Warriors OH-58 D. Uz helikoptere stiže i simulator letenja, kao i sva dodatna oprema i dijelovi, uključivo i naoružanje. U drugom letu iz SAD-a vrlo brzo doći će i preostalih 11 helikoptera. Riječ je o dosad najvrednijoj američkoj vojnoj donaciji Hrvatskoj, kojom HRZ dobiva opremu vrijednu 1,7 milijardi kuna.

Hrvatska podmiruje troškove transporta, PDV i ostale troškove (primjerice obuku pilota). Procjenjuje se da će MORH za donaciju platiti oko 100 milijuna kuna, a još toliko iznosit će ostali troškovi. Hrvatska tako za 200 milijuna kuna dobiva moćnih 16 helikoptera namijenjenih za izviđanje, borbu i nadzor.

Zamjena “letećih tvrđava”

Premda je riječ o rabljenim helikopterima, može se reći da smo obavili izvrstan posao jer su nam Amerikanci dali da prvi izaberemo između kontingenta koji je bio namijenjen za donacije saveznicima. U studenom 2015. izbor je proveo pukovnik Michael Križanec i odabrao najmoderniju inačicu “D”, koja je prvi put ušla u uporabu američke vojske 2012. Dakle, HRZ je dobio gotovo nove helikoptere koji imaju mali broj sati letenja, a svi su proizvedeni od 2010. do 2012. Helikopteri stižu rastavljeni, a bit će sastavljeni idućih dana, izgledno u zrakoplovnoj bazi u zadarskom Zemuniku, gdje će, nekoliko dana nakon obilježavanja Oluje, biti predstavljeni javnosti.

Naši piloti odmah počinju s obukom, prvo na simulatoru, a onda i na letjelicama, a trenirat će ih američki instruktori. S obzirom na to da su naši piloti trenažu uglavnom i provodili na vrlo sličnim američkim helikopterima Jet Rangerima, ne treba sumnjati da će obuka ići brzo. Očekuje se da će u HRZ-u obučiti 30-ak pilota. Ono što najviše veseli MORH jest činjenica da nakon puno godina – otkako smo se “riješili” borbene eskadrile legendarnih Mi-24 “letećih tvrđava” ruske proizvodnje koji su se iskazali u završnim operacijama za oslobađanje RH i dijelova BiH – Hrvatska opet dobiva eskadrile borbenih helikoptera.

To više nisu “leteće tvrđave”, već sofisticirani helikopteri koji su prvi u vojsci SAD-a ponijeli MMS – Mast Mounted Sight, moćni sustav senzora koji se nalaze u netipičnoj “kugli” iznad rotora elisa. U kugli se nalaze senzori za termalno skeniranje, teleoptički senzori, laserski sustav za određivanje udaljenosti i označavanje cilja te optički ciljnički sustav.

Moćni senzori

Ovisno o vrsti naoružanja koje nosi na nosačima, ovaj helikopter može “ratovati” i na udaljenosti od nekoliko kilometara i s neprijateljskim tenkovima i oklopnjacima, utvrđenim položajima i letjelicama. Naime, nosi teškokalibarske strojnice, nevođene i vođene protuoklopne rakete, a može ponijeti i protuavionske “Stingere”. Državni vrh dobro je procijenio kada se odlučio za ovu nabavu jer “Kiowe” su izrađene da se nose i s novim sigurnosnim ugrozama poput terorističkih i migrantskih.

>> Hrvatski MiG-ovi presreli i prepratili putnički zrakoplov zbog dojave o bombi

Komentara 232

Avatar prof.baltazar
prof.baltazar
10:56 30.07.2016.

Danas iz Beograda dolazi prosvjedna nota...

Avatar Danko - SLOBO danko
Danko - SLOBO danko
10:33 30.07.2016.

treba ih gomilat na istočnoj granici

R0
R00kie
10:35 30.07.2016.

sad cu rusofili navalit na ameriku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije