Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predrag Japranin

Osumnjičen za trostruko ubojstvo u Petrinji, a Hrvatska nije tražila izručenje!

predrag japranin
Foto: Screenshot
1/5
Autori: Ivanka Toma, Antun Petračić, Danijel Prerad
23.07.2014.
u 17:15

Ministarstvo pravosuđa čeka razvoj slučaja kapetana Dragana

Predrag Japranin (42), rođeni Petrinjac koji se nalazi na Interpolovoj tjeralici zbog sumnje da je počinio ratni zločin u Petrinji 1991., živi u Melbourneu od 2000. i ima australsko državljanstvo, objavila je australska ABC televizija. Iako je Japraninovo ime od 2012. na tjeralici Interpola, po nalogu Hrvatske radi suđenja za ratni zločin nad troje hrvatskih civila, te iako je te godine lociran u Australiji, Hrvatska još uvijek nije tražila njegovo uhićenje i izručenje.

''Saslušanje'' u Ciglani

Ministarstvo pravosuđa kaže kako čeka da se okonča slučaj izručenja Dragana Vasiljkovića, kapetana Dragana, kako bi se kroz taj presedanski slučaj vidio konačan stav Australije prema izručenju njihovih državljana. Naime, kao i u slučaju kapetana Dragana, Japranin je australski državljanin i za njega će morati vrijediti ista pravila. Za Japraninom je raspisana međunarodna tjeralica, što znači da će, u slučaju napuštanja Australije, ionako biti uhićen i izručen RH.

A Japranina bi o smrti svoga sina jako željela pitati Kristina Šiftar. Njezina je sina Marijana, tada 39-godišnjaka, iz kuće u Sisačkoj ulici u Petrinji, na tada okupiranom području, 5. studenog 1991. odveo upravo Japranin, zajedno s još jednim nepoznatim muškarcem.

>>Ratni zločinac živi u Melbourneu, dok majka njegove žrtve čeka pravdu

– Oko 14.30 sati odveo je Predrag iz kuće moga sina. Kazao je da njega i susjeda iz kuće preko ceste, Milana Krnjaića, vodi na saslušanje u obližnju Ciglanu, a zapravo ih je odveo u smrt. Tek nakon Oluje njihova su tijela pronađena u zajedničkoj grobnici na groblju sv. Benedikta u Petrinji. Sigurna sam da je moga Marijana i susjeda Milana zaista odveo Japranin jer je pitao za moju unuku Klaudiju, s kojom je išao u osnovnu školu u Petrinji – o Japraninovoj umiješanosti u ratni zločin svjedoči Kristina Šiftar (83), koja živi u Domu za starije i nemoćne osobe u Petrinji.

Uz njih dvojicu iste su osobe s obližnjeg polja odvele i Branka Kovačevića, čije je tijelo također nađeno nakon rata u istoj grobnici. Na temelju Kristinina svjedočenja, sisački je DORH podignuo optužnicu protiv Japranina 2009., a 2012. je izdan i nalog za njegovo uhićenje, no nejasno je zašto ta procedura nije provedena i prema Australiji kad je Japranin lociran.

Demantira optužbe

A Japranin je australskim medijima demantirao svoju umiješanost u ubojstvo tvrdeći da on nije bio pripadnik vojnih formacija i da s ubojstvima nema nikakve veze. Kao argument je naveo i da nema desnu šaku, koju je kao mladić izgubio u igri s dinamitom. No, demantiraju ga dokumenti koji su pronađeni nakon Oluje u kojima stoji da je imao čin vodnika u zloglasnom 39. izviđačko-diverzantskom odredu, čiji se članovi sumnjiče za brojne zločine za vrijeme okupacije.

Komentara 25

UL
UltraPartyaner
17:20 23.07.2014.

Opet Gost. Logicno da vlada nije zatrazila izrucenje kada vladom drmaju gosti

DU
Deleted user
17:26 23.07.2014.

PravDA - kukurikuuuuuuuuuuuuuuu

BH
bijela_hrvatska
17:39 23.07.2014.

da živi u Hrvatskoj, vjerojatno bi sada bio na nekoj funkciji u Petrinji...možda čak i gradonačelnik...prejadno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije