Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.02.2017. u 08:30

Što će biti kad stanu elektrane sagrađene u vrijeme mrskog socijalizma ili još prije?

Nije nevolja što će struja poskupjeti nego što se tim poskupljenjem ništa bitno neće promijeniti u energetskoj politici zemlje. Kroz javna poduzeća i dalje defiliraju stranački kadrovi kao da su ona kolodvori, a ne tvrtke od javnog interesa koje svi plaćamo. U četvrt stoljeća postojanja mlada hrvatska država uspjela je sagraditi samo jednu ozbiljniju hidroelektranu (Lešće).

Energija koju trošimo uglavnom dolazi iz starih elektrana ili bušotina koje su pokrenute za vrijeme Austro-Ugarske ili mrskog socijalizma, a država ne čini ništa da sagradi nove pogone. Hrvatska uspijeva pokriti samo 60 posto domaće potrošanje energije usprkos vjetru, suncu, vodi, plinu i svim ostalim prirodnim resursima s kojima bismo zapravo trebali biti veliki izvoznik, a ne uvoznik energije. Da se EU nije okrenuo zdravoj energiji i natjerao sve svoje članice da ulažu u obnovljive izvore, Hrvatska ne bi napravila nikakav napredak ni u tom području.

Pomak je ipak vidljiv jer sada tri posto potrošene enegije dolazi od vjetra ili sunca, a okolnosti su takve da bismo mogli i bolje i više, samo da se odrede jasna pravila, pa i cijena koju će dobiti oni koji se bave obnovljivom energijom. Vaučeri za struju od 200 kuna mjesečno, koje redovito dobiva oko 74.000 kućanstava, odličan su primjer kako država može i treba pomagati ugroženim skupinama građana. Socijalna politika ne treba se voditi preko cijene struje i plina, kako što se nikad nije vodila ni kroz cijene benzina. Plenkovićeva Vlada zapetljala se u smišljanje izgovora kako će poskupljenje struje prikazati kao “smanjenje smanjenja pojeftinjenja”, umjesto da vodi računa kamo novac ide! Tko od građana ne bi odmah pristao da mu cijena vode/grijanja bude i 10% skuplja ako će ga to rasteretiti obveze da na mjesečnom računu plaća 60 posto vode ili topline koji se izgube u prijenosu i nikad ne dođu do njihove kuće.

Cijena industrijskog plina za petinu je skuplja nego u EU, a slično je i sa strujom, vodom ili grijanjem koje poduzeća plaćaju kao da su suho zlato.

>> Vrdoljak: 'Plin će poskupjeti od 15 do 20 posto zbog nerada Vlade'

Komentara 8

DU
Deleted user
11:35 17.02.2017.

Zašto bi mi išli na izgradnju elektrana kada se tu ne može raspredati o ustašama i partizanima.

2X
2Xgeneral
10:15 17.02.2017.

sve to govori o državi i likovima koji nas vode!!!

TO
tolitol
10:41 17.02.2017.

Mene bi zanimalo zašto novinarka koja već ističe "mrski socijalizam" ne potegne pitanje i onih silnih ulaganja bivše Socijalističke Republike Hrvatske u izgradnju energetskih objekata u drugim bivšim republikama propale SFRJ? Za koje su nam tadašnji partijski funkcioneri tvrdili da će nam tobože osigurati energetsku neovisnost SRH. Što je sa silnim (hidro)energetskim kapacitetima u Srbiji, BiH, Crnoj Gori, Kosovu itd. koje su izgrađene novcima Hrvata? Zašto nije izgrađena i druga nuklearna elektrana koja se trebala graditi sa Slovencima u Hrvatskoj? Naravno da u posljednjih 25 godina gotovo da i ništa nismo napravili u Hrvatskoj (zahvaljajući firmi za uhljebljivanje HEP), no ne spomenuti da smo za vrijeme onog itekako mrskog socijalizma radili još veće gluposti i izgradili kapacitete koji nam nisu dostupni ili s njima imamo velike probleme (Krško), ipak nije u redu. Imaju se Hrvati razloga ljutiti na zadnjih 25 godina, ali se imaju itekako razloga ljutiti i za ona desetljeća prije toga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije