Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svjetska banka

'Hrvatska zapela u recesiji jer nema sposobno vodstvo ni vizionare'

Hongjoo Hahm
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/2
03.07.2014.
u 15:25

Hahm je rekao da su osnovni problemi što se pokušaji Vade da oživi ekonomiju oslanjaju na mikroinicijative preko različitih državnih agencija, ali i da među različitim ministarstvima nema koordinacije

Hrvatska je zapela u recesiji jer nema vodstvo koje je sposobno promijeniti politiku prema privatnom sektoru u odnosu na favorizirani javni sektor. Izvjesno je da će šestu godinu zaredom završiti u recesiji. Strukturni problemi s kojima se vlasti još nisu suočile onemogućuju rast ekonomije, rekao je za predstavnik Svjetske banke u Hrvatskoj Hongjoo Hahm za Reuters. Svjetska banka predviđa pad gospodarstva od 0,5 posto za ovu godinu.

Hahm je rekao da su osnovni problemi što se pokušaji Vade da oživi ekonomiju oslanjaju na mikroinicijative preko različitih državnih agencija, ali i da među različitim ministarstvima nema koordinacije.

– Nedostaje vizionarstva u ekonomskim reformama, jasne ideje u kojem će se smjeru ekonomija razvijati. Gospodarstvo žudi za vodstvom koje će učinkovito objediniti fiskalnu politiku i strukturne reforme, i pritom ostaviti prostora za razvoj privatnog sektora. Bizarno je da Hrvatska, čije je gospodarstvo jedno od porezno najopterećenijih u Europi, nema porez na nekretnine iako su baš mnoge vrijednosti građana u nekretninama, a mnoge zjape prazne dok su mali i srednji poslovi preopterećeni porezima – rekao je Hahm. 

Time je izrekao do sada najveću kritiku upućenu izvana prema onima koji su blokirali uvođenje poreza na imovinu. Podsjetimo, njega je želio uvesti Slavko Linić, a prijedlog su blokirali Vesna Pusić i HNS.

>> Ministar Lalovac sa Svjetskom bankom potpisao zajam od 75 milijuna eura

Komentara 92

KA
kafka
16:00 03.07.2014.

"Hrvatska nema vizionare" - Sustav vrijednosti u našoj Hrvatskoj je takav da ih se uništava ako bi se pojavili. Posljedica se vidi. Problem je u poremećenom sustavu vrijednosti u kojem dobro plivaju mediokriteti, ispodprosječni, skloni nemoralu i bezakonju, nepošteni i prevaranti. I to nam je to moj narode!

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
16:09 03.07.2014.

Gosp. Hongjoo Hahm očito nije informiran da je ovo "najuspješnija" Vlada do sada..... Moramo ga poslati na partijske instrukcije kod slučajnog predsjednika Vlade zorančeta.

Avatar MK
MK
16:15 03.07.2014.

...pa kako to Hongjoo Hahm samo ne shvaca kako je Milanka Opačić cistacice pokusala iz javnoga preliti u privatni sektor?! ...pa zar ovakva "samoupravna vizija" nije dovoljno vizionarska za Svjetsku Banku? - ljudi moji, propali smo sa ovim drugovima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije