Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poljoprivreda

Hrvatska može proizvesti hrane više nego joj treba

Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
04.02.2014.
u 13:31

- Potreban je maksimalan zajednički angažman struke, politike i znanosti koji mogu utjecati na pozitivne promjene i prilagodbe novonastalim uvjetima ulaska u EU i uvjetima na tržištu

- Uvozno-izvozna bilanca hrvatske poljoprivrede, iz godine u godinu, u minusu je oko 700 milijuna dolara što ukupna bilanca hrvatskog gospodarstva ne može podnijeti. To je neprihvatljivo za zemlju koja ima potencijala proizvoditi hrane i više od svojih potreba. Agrar budućnosti mora se više oslanjati na agroekonomiku i načela ekonomskog gospodarenja, a manje na državne i EU potpore - rekao je na tribini o hrvatskoj poljoprivredi u Vinkovcima, Petar Baranović, saborski zastupnik HNS-a i član saborskog Odbora za poljoprivredu, dodajući kako HNS vidi priliku u poboljšanje stanja u poljoprivredi,  u okrupnjavanju poljoprivrednog zemljišta, udruživanju proizvođača i zaokruživanju poljoprivredne proizvodnje.

Baranović drži kako su lošim trendovima u hrvatskom agraru, u protekla dva desetljeća, "kumovale" sve hrvatske vlade i stoga je krajnje vrijeme da se maksimalno posvetimo reformi jer u protivnom, veliki dio nositelja poljoprivredne proizvodnje, posebice OPG-ova doći će u bezizlaznu situaciju. Čelnik županijskog HNS-a, Mario Jozanović je dodao kako je ambicija HNS-a "dominantnije otvarati tema koje uključuju  prijedloge i konkretna rješenja u prijelomnim godinama za hrvatsku poljoprivredu, s posebnim angažmanom u Vukovarsko-srijemskoj županiji". - Potreban je maksimalan zajednički angažman struke, politike i znanosti koji mogu utjecati na pozitivne promjene i prilagodbe novonastalim uvjetima ulaska u EU i uvjetima na tržištu.

U protivnom epilog će biti socijalna drama, ne samo za Slavoniju kao poljoprivrednu regiju nego i na nacionalnoj razini - zaključak je tribine održane u Vinkovcima.

>> Mlijeko u Sloveniji zatrovano aflatoksinom: 'Kukuruz smo nabavili iz Hrvatske'

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar hdz1848
hdz1848
13:48 04.02.2014.

Hrvatska može proizvesti hrane više nego joj treba ------------------ Ne može. Nama fali kompetentnog kadra. Vrijednih radnika i mudrosti političara. Kada bi mi nabrojano imali mi ne bi bili siromašna zemlja koja uvozi hranu.

CH
chemica
13:50 04.02.2014.

Jadno. HNS pokušava pokupiti biračko tijelo HSS-a na prilično naivan način. Prodajući floskule. Lik nema blage veze o poljoprivredi, ali osjetio se pozvanim nešto reći o tome. Da li je ovaj narod baš toliko malo pametan? Ljudi, Hrvatska može proizvoditi više hrane nego što joj treba! Ma nemoj. Može i Kenija. Ma može većina zemalja na svijetu pa to ipak ne čine. One normalne proizvode samo ono što mogu i prodati pa makar to bile samo banane i ananasi. Mi pak proizvodimo ama baš sve. Jer nam ovakvi likovi vode poljoprivredu. Partijski podobni.

Avatar gladnijura
gladnijura
14:32 04.02.2014.

Je istina je. Al to neide bez puno posla. Nije dost sam posijati šenice ili kuruze pa čekati Božju milost!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije