Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europska komisija:

Hrvatska mora primiti 315 izbjeglica iz Sirije i 1,73 posto spašenih sa Sredozemlja

izbjeglice
Foto: Reuters/PIXSELL
13.05.2015.
u 12:48

Osim tih izbjeglica, Komisija želi da Hrvatska preuzima 1,73 posto tražitelja azila koji doplove do obala Italije, Malte ili Grčke

Od 20 tisuća izbjeglica iz Sirije, koje EU planira preseliti iz izbjegličkih kampova u Turskoj i Libanonu i zbrinuti u svim državama EU, Hrvatska će morati primiti njih 315, pokazuje izračun koji je Europska komisija upravo objavila nakon što je usvojila dokument nazvan Europski migracijski program

Osim tih izbjeglica, Komisija želi da Hrvatska preuzima 1,73 posto tražitelja azila koji doplove do obala Italije, Malte ili Grčke.

– Ovim ambicioznim programom EU je dokazala da je spremna pomoći onima koji bježe od ratova, progona i siromaštva. Migracije su zajednička odgovornost svih država članica koje se sada poziva da pridonesu rješavanju ovog povijesnog izazova – rekla je Federica Mogherini, visoka predstavnica EU za sigurnosnu i vanjsku politiku. 

Europska komisija ovako je u priopćenju na hrvatskom jeziku sažela novosti koje donosi Europski migracijski program:

"Zbog nedavnih tragičnih događaja u Sredozemlju, u Europskom parlamentu i Europskom vijeću postoji politički konsenzus za mobilizaciju svih napora i instrumenata kojima raspolažemo kako bi se poduzele hitne mjere i spriječio daljnji gubitak života na moru. Komisija je danas utvrdila sljedeće konkretne i hitne mjere koje će poduzeti:

1. Utrostručavanje kapaciteta i sredstava za zajedničke operacije Frontexa Triton i Poseidon u 2015. i 2016. Danas je donesena izmjena proračuna za 2015. kako bi se osigurala potrebna sredstva (ukupno 89 milijuna eura, od toga 57 milijuna eura iz FAMI-ja i 5 milijuna eura iz FUS-a za izvanredne situacije za najizloženije države članice), a krajem svibnja predstavit će se novi operativni plan operacije Triton.

2. Do sada prva mobilizacija sustava za izvanredne situacije iz članka 78. stavka 3. UFEU-a kako bi se pomoglo državama članicama koje se suočavaju s iznenadnim priljevom migranata: Komisija će do kraja svibnja predložiti pokretanje privremenog mehanizma raspodjele za osobe kojima je potrebna međunarodna zaštita u EU-u. Do kraja 2015. donijet će se prijedlog za trajni zajednički sustav EU-a za premještaj u izvanrednim situacijama zbog masivnog priljeva.

3. Donošenje, do kraja svibnja, prijedloga sustava za preseljavanje širom EU-a kojime će se osigurati 20 000 mjesta, raspoređenih u svim državama članicama, za raseljene osobe kojima je potrebna međunarodna zaštita u Europi, uz doznaku dodatnih sredstava u iznosu od 50 milijuna eura za 2015. i 2016.

4. Pokretanje operacije zajedničke sigurnosne i obrambene politike (ZSOP) u Sredozemlju u cilju razbijanja mreža trgovaca ljudima i suzbijanja krijumčarenja ljudima, u skladu s međunarodnim pravom."

>> Traži se da Hrvatska prima 200 izbjeglica godišnje i azilante sa Sredozemlja

Komentara 127

CE
cenzura
13:08 13.05.2015.

Kolko je od tih 315 nesretnika, terorista spavača Islamske države (ISIL-a)??? Islamisti namjerno šalju obučene teroriste u Evropu pod krinkom izbjeglica pa za par godina kad se stvori kritična masa bit će "veselo". Neman ništa protiv pravih izbjeglica koji biježeeže od rata i bijede ali među njima je svakako više od 10 % kriminalaca i radikalnih islamista. Zar nije prije par dana takva skupina pobacala kršćane sa broda????

Avatar ivanvard
ivanvard
13:02 13.05.2015.

J*bala vas unija. Da su barem kršćani ne bi ništa rekao. Ovako kad dođu arapi bit će problema. Najbolje da ih primaju englezi i izraelci koji su odgovorni za Siriju.

FL
flick
13:00 13.05.2015.

Bome krasno, Hrvati trbuhom za kruhom u Irsku i Njemačku, a na njihova mjesta Sirijci. Zato su i počeli graditi te silne đamije po cijeloj Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije