Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zahtjev EU

Hrvatska mora dati 7,4 milijuna eura Turskoj za zaustavljanje izbjeglica

izbjeglice
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
13.11.2015.
u 00:05

Povrh 2,5 milijarde eura od 28 zemalja članica, još 500 milijuna eura Turskoj bi dala Europska komisija.

EU od Hrvatske traži da plati 7.387.396 eura i 46 centi Turskoj kako bi ta zemlja zaustavila izbjeglice i migrante na putu prema EU, proizlazi iz dokumenta jučer podijeljenog na neformalnom sastanku Europskog vijeća na Malti.

Ondje se, naime, raspravljalo o europskoj pomoći Turskoj, a do ukupnog iznosa od 2,5 milijarde eura došlo se tako što se od svake od 28 članica EU traži da plate određeni iznos izračunat prema bruto nacionalnom prihodu. Najviše bi platila Njemačka, 534 milijuna eura. Povrh 2,5 milijarde eura od 28 zemalja članica, još 500 milijuna eura Turskoj bi dala Europska komisija. 

- Turci će to morati sami kontrolirati, njihova žandarmerija i obalna straža s njihove strane najviše, jer Grčka to iz nekog razloga ne radi. A tamo je već jedna hrvatska policijska posada isplovila. Možemo mi i još, to je tako simbolički, mada većina država ne daje ni to - rekao je premijer Zoran Milanović po završetku summita.

Na summitu u Valletti lideri EU odlučili su osnovati i zakladu za financijsku pomoć Africi, tj. za rješavanje korijenskih uzroka masovnih migracija iz afričkih zemalja, a Hrvatska je, uz Grčku i Cipar, jedina od 28 država članica EU koje dosad nisu dale ili najavile svoj financijski doprinos toj zakladi. Europska komisija, dakle, očekuje od službenog Zagreba da, bez obzira na goruće probleme s rijekom ljudi u tranzitu kroz Hrvatsku, izdvoji milijune eura hrvatskih poreznih obveznika i za afrički fond i za Tursku. 

Još jedan krizni summit EU o zaustavljanju izbjegličke krize održat će se u sljedećih mjesec dana, no ovog puta summit zajedno s Turskom. 

>> Lezbos: Izbjeglice žive na ulicama u nemogućim uvjetima, a svoje mrtve bacaju u more 

>> Prosvjedna nota Sloveniji: Odmah uklonite bodljikavu žicu s hrvatskog teritorija

Komentara 87

Avatar Matija22
Matija22
00:30 13.11.2015.

nek sve plati baba merkel ona ih zove

DU
Deleted user
00:14 13.11.2015.

Cuj ti ovo,,,zar cemo sad i Turcima placat???

Avatar Odlazim iz protesta
Odlazim iz protesta
00:38 13.11.2015.

7,4 milijuna ? Koliko metara žice se za to dobije. I to donirati Makedoniji i slati radije pomoć onom kome treba nego ispunjavati zahtjeve onih koji te ucjenjuju. Pomoć da, ucjene ne !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije