Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.02.2017. u 10:12

Ina ima privilegij da zbog niskih koncesija jeftino proizvodi plin pa joj se isplati izvoziti ga čak i u Mađarsku gdje je daleko najjeftiniji

Javnost se danima bavi problemom cijene plina za kućanstva pa mediji detaljno izvještavaju o nastojanju Vlade da rezanjem cijena Plinacra i marži lokalnih distributera ublaži cjenovni udar. Ispod radara ostaje odredba Zakona o tržištu plina po kojoj se Ini ukida obveza da domaći plin prodaje domaćem tržištu.

Ona pak dugoročno otvara puno veći problem od onog koji Ministarstvo zaštite okoliša i energetike detektira jer zbog izvoza domaćeg plina Hrvatska u najgorem scenariju može, unatoč velikim rezervama eneregata, postati država potpuno ovisna o uvozu plina.

Trenutačno Hrvatska svojim zalihama pokriva oko 60 posto ukupnih potreba za plinom, ali ako Ina počne izvoziti plin, uvoz će rasti. Logika dobrog menadžmenta nalaže da, ako zakon to ne priječi, Ina plin prodaje onome tko joj ga najviše plati.

Naravno da će Ina željeti prodati plin u Hrvatskoj jer su troškovi prijevoza mali, ali samo ako postigne dobru cijenu. Ako netko ponudi veću cijenu za domaći plin, Ina će ga, kako su u tvrtki između redaka potvrdili, prodavati boljem partneru.

I ne bi to bilo nimalo sporno da Hrvatska Ini ne naplaćuje iznimno niske koncesijske naknade upravo kao osiguranje da će domaći građani dobiti jeftin plin za grijanje. Ina tako plaća koncesijsku naknadu od samo 10 posto, dok će novi koncesionari u Slavoniji morati platiti naknadu od čak 60 posto vrijednosti nafte i plina koje će eksploatirati.

Ina stoga ima privilegij kao jedini proizvođač plina u Hrvatskoj do sada, da iznimno jeftino proizvodi energent za samo 6 lipa po kilovatsatu pa joj ga se u svakom slučaju isplati izvoziti, čak i Mađarskoj koja ima najjeftiniji plin za kućanstva u okruženju.

Takav promašaj u zaštiti energetske neovisnosti poput sporne odredbe Zakona o tržištu plina te još plošnije opravdanje Mosta koji upravlja resornim ministarstvom da je to posljedica naredbe Europske komisije ozbiljno stavlja pod upitnik Mostovu maksimu da brani nacionalne interese pod svaku cijenu.     

>> Poskupljuju plin i struja, a evo koliko ćemo više plaćati cestarine na autocestama

>> Proizvodimo plin za izvoz po 6 lp, a plin koji uvozimo košta 22,5 lp

Komentara 3

BA
BarunHrLika
22:05 28.02.2017.

Pitajte Hitlera za jos

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije