Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potvrda iz pentagona

Hrvatska među sedam 'donatora' oružja

Zoran Milanović
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
27.08.2014.
u 21:41

Zahvaljujući Amerikancima, saznaje se da oružje šalju i Albanija, Kanada, Danska, Italija, Francuska i Velika Britanija

Nakon što je iz Pentagona stigla potvrda da je i Hrvatska u društvu država koje šalju pomoć u oružju iračkim Kurdima, hrvatski dužnosnici ne bi više trebali bježati od te informacije. No, u MORH-u se i dalje ne žele “igrati s vatrom”, informacije i dalje nose oznaku tajnosti.

Zahvaljujući Amerikancima, saznaje se pak da oružje šalju Hrvatska, Albanija, Kanada, Danska, Italija, Francuska i Velika Britanija.

- Operacije su već počele i ubrzat će se ovih dana, a očekuje se da će pridonijeti još država - rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby. Amerikanci objašnjavaju da ovih sedam država “posjeduju vrstu opreme koju koriste kurdske snage”, a riječ je o osobnom naoružanju i streljivu za lako oružje. Neslužbeno se može doznati da je Hrvatska ovaj put bila manje izdašna nego prije godinu i pol kada su veće količine oružja (iz vremena Domovinskog rata) izvezene u Jordan i u SAD. Radilo se o automatskim puškama, topovima, ručnim bacačima granata i to je oružje (namijenjeno sirijskim pobunjenicima) Hrvatskoj plaćeno. Ovaj put radi se, međutim, o donaciji, a RH šalje manje količine streljiva i ručnih granata. I ovoga puta, službeno, primatelj (donacije) je – SAD.

Premijer Zoran Milanović potvrdio je još krajem prošlog tjedna da je Hrvatska udovoljila zahtjevu SAD-a i darovala oružje iz zaliha HV-a, no naglasio je da je riječ o “zanemarivim količinama u odnosu na druge” te da se RH tu “ne gura u prvi red”. Ispada, međutim, da smo ipak stali u prvi red u kojemu je sedam država. Premda ovo udovoljavanje obvezama NATO-a za RH ima sigurnosnih rizika, rješavanje zaliha zastarjelog oružja je i potreba. U našim je vojnim skladištima, naime, još oko 37.000 mina i granata, a problem je što je dijelu streljiva istekao i rok uporabe ili više ne rabimo te kalibre pa ga treba uništiti. A to stoji milijune.

- Radije sam za to da se ti meci, granate, rakete ispale u vježbi ili prodaju nego da plaćamo njihovo uništavanje - uvijek u ovakvim situacijama ponavlja ministar obrane Ante Kotromanović. Procjenjuje se da u skladištima HV-a ima još oko 15.000 tona, većinom “neperspektivnih” ubojitih sredstava.

Komentara 6

Avatar film
film
22:57 27.08.2014.

....i raćan je prije prošlog rata doniral oružje hrvatske teritorijalne obrane...srbima naravno....

Avatar imotska115
imotska115
03:48 28.08.2014.

Znaci nece prodat oruzje da bi krpali rupu financija, ali mogu ga donirat, strava ove vlade.

Avatar SimeDjodan
SimeDjodan
05:43 28.08.2014.

Strašno. A ekologija ga sad ne zanima. Grebote.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije