Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Organizirani kriminal

Hrvatska mafija: Godišnje okrenu milijarde, ubijaju i zbog šamara

zapaljena škoda, vinko žuljević klica
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/4
04.05.2015.
u 11:20

Hrvatskoj krajem osamdesetih, osim albanskih bandi, koje su nadzirale tzv. Balkansku rutu, nisu djelovale druge organizirane kriminalne skupine

Razvoj organiziranoga kriminala počeo je nastankom države, a po svim indicijama djelomično je i bio pod državnim patronatom, piše Express.hr u svojoj priči o 'balkanskoj mafiji'.

Još sedamdesetih “balkanska mafija” krala je i pljačkala po zemljama zapadne Europe. U Jugoslaviji nisu “operirali” jer su imali “deal” s tajkozvanom Udbom. Novac iz kriminalnih pohoda u inozemstvu nesmetano su trošili u Jugoslaviji, a država im je osiguravala putovnice i od njih naručivala krvave poslove. Članovi beogradskog podzemlja usko su surađivali s kolegama iz Hrvatske. Većina ih tada, osim Albanaca, nije pridavala pozornost nacionalnosti. Uostalom, obavještajne službe bivše države nerijetko su baš od njih naručivale likvidacije emigranata. 

Tako je 1983. u Njemačkoj likvidiran emigrant Stjepan Đureković, nekoć direktor Ine. Ubio ga je “kralj beogradskog podzemlja” Đorđe Božović zvani Giška. Giška je kasnije postao "četnički vojvoda", vojvoda”, ali je u rujnu 1991. u Gospiću, kao pripadnik srpske paravojske ubijen u jednom od najopasnijih pokušaja četnika da okupiraju grad.

Da je sprega hrvatskih i srpskih kriminalaca na njemačkom tlu itekako postojala, svjedoči i primjer kumstva Ljube Magaša Zemunca, najpoznatijeg srpskog gangstera u Frankfurtu (ubijen je 1986.) i Zlatka Bagarića, Hrvata koji će kasnije od Magaša i preuzeti frankfurtskog podzemlje. Hrvatskoj krajem osamdesetih, osim albanskih bandi, koje su nadzirale tzv. Balkansku rutu, nisu djelovale druge organizirane kriminalne skupine.

"Krajem osamdesetih i devedesete, pred sam rat, u Zagrebu je postojala jedna albanska grupacija od koje su svi zazirali. Smatralo se da su organizirani i vrlo opasni. Prvi su počeli s nekim organiziranim djelovanjem po gradu, reketarili su, držali kocku i prostituciju. No, oni su svoje poslove odveć agresivno širili po cijelom gradu i ubrzo su započeli prvi konflikti.  Razračunavali su se i međusobno, a onda su im se počeli suprotstavljati i dečki koji su kao redari radili po disko klubovima.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

>> Sin Jure Zadre pretrnuo kada je čuo vijest o ubijenom časniku

>> Tko je bio Vinko Žuljević Klica

>> Klica je otvorio vrata auta i pokušao pobjeći, jedan od napadača zgrabio ga je za jaknu

>> Policija dan nakon ubojstva Klice šuti: Sve što smo imali reći, rekli smo jučer

Komentara 39

EN
enigma898
11:35 04.05.2015.

"Hrvatska" i srpska mafija je formirana u tadašnjoj SR Njemačkoj kao isprdak UDBA-e

DU
Deleted user
11:36 04.05.2015.

Ovo ubojstvo je smišljeno s ciljem diskvalifikacije tzv. rankovićevaca jer dok njegovi kadrovi marno, 24/7, prate duhandžije i bilježe u notese svaki list duhana u tzv. duhanorodnim predjelima lijepe naše, ovime mu se dalo do znanja da se "ostavi duvana" jer se po gradu kokavaju. E sad, tvrdoglav je Ranko i bojim se da će se iznova vratiti motrenju duhanskog businessa, navik o je tamo uvlačiti se duboko u ilegalu. Osim njega, glavni gubitnik je i urbani fiškal koji kmeči nad žrtvom kao CG profi narikača - jerbo ne samo da je izgubio klijenta koji sposoban platiša i ima puno posla oko njega nego nema više APP (ako projde projde) odnosno on se može hvalisati uokolo, urbi et orbi, da je njegov klijent ispalio čoeku 5 hitaca odozgo u lubanju i da je prošlo kao nužna obrana, lišo, udario štap po vodi (5X). A gdje toga još ima... Mogu studenti PF iz svijeta dolaziti pregledavati sudskomed. i pravničke zapise tog i takvog slučaja! Šuma Striborova od pravosudnog sustava, a spomenuti odvjetnik - šumar, lugar, nazovite kako hoćete...

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
11:32 04.05.2015.

ne puštaj iz ruku sapun, đaba što si tajkun

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije