Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
josipović u mostaru

Hrvatska još traga za 1628 nestalih u ratu

Ivo Josipović,BiH,nestali
Foto: Zoran Grizelj
1/6
29.08.2014.
u 18:38

Predsjednik Ivo Josipović posjetio je Grabovicu u kojoj su ubijena 33 hrvatska civila

Predsjednik RH Ivo Josipović, Srbije Tomislav Nikolić, Crne Gore Filip Vujanović i predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović potpisali su u Mostaru Deklaraciju Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) kojom su se ove države obvezale unaprijediti suradnju u pronalaženju nestalih osoba budući da je još uvijek na području bivše Jugoslavije 12.000 osoba koje se smatraju nestalima u ratovima 90-ih godina.

Ovom Deklaracijom želi se unaprijediti međunarodna suradnja u pronalaženju nestalih osoba, i to jasnijim definiranjem uloge vlada u tom procesu. U BiH najviše nestalih Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je kako je više od polvine od 40.000 osoba s prostora bivše Jugoslavije za vrijeme rata bilo s područja BiH. Od toga je rasvijetljena sudbina 20.000, dok ih se još 8000 smatra nestalima.

Izetbegović je dodao kako je užasan novi zločin skrivati tijela nestalih osoba. Dodao je da je cijeli svijet zanijemio pred žrtvama genocida u Srebrenici i nedavnim otkrićem najveće masovne grobnice u mjestu Tomašica kod Prijedora gdje je pronađeno više stotina tijela ubijenih Bošnjaka i Hrvata. Predsjednik Ivo Josipović istaknuo je kako se u Hrvatskoj još uvijek nestalima smatra 1628 osoba čija se sudbina ne može rasvijetlili bez snažnije suradnje zemalja regije što će pomoći uspostavi međusobnog pomirenja i povjerenja.

Foto: Zoran Grizelj

- Pitanje nestalih osoba je pitanje istine i pravde, odlučne borbe protiv nekažnjivosti i provedbe vladavine prava kao jedinih trajnih temelja izgradnje održivog mira i stabilnosti”, rekao je Josipović tijekom ceremonije potpisivanja Deklaracije o traženju nestalih osoba. Pri tome je naveo kako odgovore o nestalima Hrvatska još uvijek očekuje od Srbije i BiH, što opterećuje i međusobne odnose.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je kako odnose u regiji više od dva desetljeća opterećuje sudbina nestalih osoba. Pri tome je naveo da Srbija od Hrvatske očekuje podatke o 1751 osobi, uglavnom Srba, čije su obitelji izbjegle i žive u Srbiji. Posjet Grabovici “Srbija neće odustati od pronalaska nestalih, kao i procesuiranja odgovornih”, rekao je Nikolić. Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović rekao je kako se njegova država pridružila inicijativi za snažnijim procesom traženja nestalih osoba smatrajući to važnim doprinosom u poboljšanju odnosa. Predsjedatelj ICMP-a Thomas Miller rekao je kako je potpisivanje Deklaracije čelnika zemalja regije povijesni dan koji će biti poruka i drugim zemljama svijeta.

Hrvatski predsjednik je tijekom dana posjetio i Grabovicu nedaleko od Mostara, mjesto u kojemu su pripadnici Armije BiH 1993. godine pobili 33 hrvatskih civila. Čak 17 osoba se i u tome mjestu još uvijek smatra nestalima. Posebno emotivni bili su susreti Josipovića s obiteljima ubijenih Hrvata Grabovice.

- Zločin nema nacionalnost i zločinac, bez obzira kojoj vojnoj formaciji pripadao, mora odgovarati za ubijene i nestale. I to je rečeno na sastanku. Iako smo još daleko od toga da se sazna sudbina svih nestalih i kazni sve zločince, promjene su vidljive. Pravosuđa rade sve kako bi zločin kaznila i jasno je kako zločin ne može danas uživati političku ili bilo koju potporu, poručio je Josipović iz Grabovice. Zaključio je kako se vjerojatno neće otkriti sve sudbine žrtava zločina, ali je i rekao kako ta tema neće silaziti s dnevnog reda.

Josipović je u Mostaru posjetio i redakciju Večernjeg lista BiH, u Širokom Brijegu razgovarao s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i posjetio Mediteran film festival.

>>Ruža Tomašić: Ratne zločine i pitanje nestalih riješiti prije ulaska Srbije u EU

>>'Ubojice naših sinova hodaju gradom i smiju nam se u lice!'

Komentara 27

KO
Komacero
18:58 29.08.2014.

Uvjek se isticu u prvom planu zrtve Srba koda Hrvatske zrtve nepostoje ,tako da normalni covjek ili neutralni citac dobiva sliku nekih genocidnih HR.Pila naopako vojvoda,Pupi i Ivek odabrano drustvo takve nebi nasel ni u Vrapcu

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
18:56 29.08.2014.

Dok se za njegovih skoro pet godina predsjednikovanja BDP ukupno strmoglavio 15 %, on i dalje najviše brine o regionu. Sramota.

Avatar alojzijelojzek1967
alojzijelojzek1967
20:07 29.08.2014.

Od ovih pet spodoba ne zna se koja više mrzi Hrvatsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije