Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraljica Margareta II.

'Hrvatska je vrlo aktivna u borbi protiv djiabetesa'

Kraljica Margareta II na forumu o dijabetesu
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/10
22.10.2014.
u 12:52

Valja voditi računa da je isplativije i učinkovitije ulagati u prevenciju - poručio je predsjednik Josipović na forumu o dijabetesu

Hrvatska je jedna od pet europskih država koja vodi nacionalni registar oboljelih od dijabetesa i vrlo je aktivna u borbi protiv te bolesti. Forum je izvrsna mogućnost za razmjenu iskustava u borbi protiv šećerne bolesti - rekla je danska kraljica Margareta II danas na Regionalnom dijabetes forumu što ga je u Zagrebu organiziralo Ministarstvo zdravlja RH, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje s partnerima Veleposlanstvom Kraljevine Danske u RH i tvrtkom Novo Nordisk.

Kraljica je podsjetila da je Danska prva država koja je počela industrijski proizvoditi inzulin, još 1920. godine. Predsjednik Ivo Josipović iznio je podatak da najviše djece od dijabetesa tipa 1 obolijeva u Europi, ima ih 129.300 te da je prevencija kroz zdrav i aktivan način života veliki javnozdravstveni zadatak, tim više jer iste mjere preveniraju i kardiovaskularne bolesti ali i neke vrste karcinoma. U Hrvatskoj je zabrinjavajući broj od 240.000 oboljelih od dijabetesa, ali se pretpostavlja da između 130.000 i 160.000 oboljelih još nema dijagnozu.

- Pretilost, izostanak kretanja, stres zbog recesije i pada životnog standarda hrvatsko stanovništvo čine  izloženijim dijabetesu. Valja voditi računa da je isplativije i učinkovitije ulagati u prevenciju - poručio je Josipović.

>> Danska kraljica u Zagreb stigla s 30-ak poduzetnika

Komentara 3

NO
novigra
13:59 22.10.2014.

'Hrvatska je vrlo aktivna u borbi protiv djiabetesa' djiabetesa? stvarno?

LU
lukabulic
14:31 22.10.2014.

kad ga vidim pribacim kanal neda mi se njegove laži i podvale slušati a čudni su mu i gosti dok nam branitelji umiru naq prosvijedu on se dodvorava kraljici koje zemlje a pozna li presjednioka te zemlja ili pokop poljskog poljskog prsesjednika ili koga od uu je pozvao ali zato ga srbija i region podržavaju - jabi nadovezao teško čovijeku kojeg selo hvali-i domu njegovom-

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije