Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.02.2017. u 17:20

Papa Franjo potvrdio je naziv koji je Sarajevu dao Ivan Pavao II. – “europski Jeruzalem”

Sveta Stolica djeluje na državničkom i na vjerskom polju u međunarodnoj zajednici u prilog eurointegraciji BiH i u prilog katolicima u njoj. Gotovo svim europskim državnicima postavlja se pitanje stanja u BiH, a posebno onima iz država njezina susjedstva. Vatikan drži kako su odnosi s Hrvatskom dobri i da je gotovo nepotrebno o njima razgovarati pa usmjeruje razgovor na stanje u BiH. Tako je bilo i za nedavnog posjeta hrvatskog ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera Vatikanu gdje je razgovarao s državnim tajnikom za odnose s državama Paulom Gallagherom o stabilnosti jugoistoka Europa, s posebnim osvrtom na BiH. Naglašeno je kako Sveta Stolica i Hrvatska dijele zajednički interes, odnosno eurointegraciju BiH i jednakopravnost triju konstitutivnih naroda u njoj. Državni tajnik kardinal Pietro Parolin jedan je od najvećih poznavatelja stanja u BiH među vatikanskim dužnosnicima, a vjerojatno i šire. “Ratne posljedice posebno je osjetila katolička zajednica koja se prepolovila. Od 800 tisuća spustila se na 400 tisuća osoba. U nekim župama ostao je mali broj obitelji, prije svega staraca.

Osim toga danas bilježimo snažno iseljavanje zbog nedostatka posla i traganja za boljim perspektivama. Zatim postoji pad nataliteta koji posebno pogađa katoličku zajednicu“, rekao je Parolin. Bliskost Svete Stolice sa žiteljima BiH posebno je bila naznačena posjetom pape Franje Sarajevu 2015. koji je u taj pohod išao kao vjesnik mira, ali, kako je rekao, i da potvrdi svoju blizinu katolicima. BiH je stoljećima imala posebno značenje za Europu, kazao je Franjo i potvrdio naziv Sarajevu, koji mu je dao Ivan Pavao II., „europski Jeruzalem“. Franjo vjerojatno neće pohoditi drugu državu na prostorima jugoistočne Europe. I to je znak koliko se Sveta Stolica i papa brinu za sudbinu BiH i katolika u njoj. Sveta Stolica i BiH imaju i posebne ugovore, pa čak i o vojnom ordinarijatu, koji nema, npr. sa Slovenijom. BiH i katolici u njoj u srcu su Vatikana.     

>> Federalizam je rješenje za BiH

>> 'Bošnjaci se sada u BiH ponašaju kao neki u vrijeme raspada Jugoslavije'

Komentara 4

Avatar KiM
KiM
18:07 08.02.2017.

hrvatska je rješenja?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije