Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
crna statistika

Hrvatska je jedna od pet najkorumpiranijih zemalja u EU

korupcija
Foto: Transparency International
1/3
03.12.2014.
u 13:12

Na najnovijoj ljestvici Transparency Internationala vrh tradicionalno zauzimaju većinom skandinavske zemlje. Prva je Danska, a zatim slijede Novi Zeland pa Finska, Švedska i Norveška

Hrvatska ne napreduje u borbi protiv korupcije. Pokazala je to najnovija ljestvica od 175 zemalja prema Indeksu percepcije korupcije koju je predstavio Transparency Internationala i na kojoj je Hrvatska zauzela tek 61. mjesto.

Riječ je o nazadovanju za četiri mjesta na ljestvici iako je Hrvatski ovogodišnji indeks 48 koliki je bio i lani.  Ljestvica pokazuje i da su najmanje korumpirane zemlje u 2014. godini Danska s 92 boda i Novi Zeland s 91 bodom, a najkorumpiranije Sjeverna Koreja i Somalija sa svega  8 bodova. Gledajući Zapadnu i Srednju Europu od Hrvatske su jedino gore Bugarska, Grčka, Italija i Rumunjska. U regiji, najveći pomak prema Indeksu percepcije korupcije imala je Albanija koja je napredovala za dva boda, s 31 na 33 boda, Slovenija je napredovala za bod s 57 na 58 bodova, a i Makedonija također za bod s 44 na 45 bodova. U Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini korupcija raste, a najveći pad imala je Bosna i Hercegovina s 42 na 39 bodova. Gledajući ljestvicu, Albanija je napredovala za 6 mjesta, Slovenija za 4, Makedonija za 3, a Kosovo za jedno mjesto. 

Indeks percepcije korupcije određene zemlje ukazuje na to kolika je razina percepcije korupcije u javnom sektoru na bodovnoj ljestvici od 0 do 100. Pritom 0 predstavlja zemlju koja se percipira kao visoko korumpirana, a ona ocijenjena sa 100 kao zemlja očišćena od korupcije, a takva, pokazuje i ljestvica, još uvijek ne postoji. Ono što je zabrinjavajuće je i da je Hrvatski prosjek IPK ispod prosjeka Europske unije u kojoj je prosječna vrijednost indeksa 66. No Hrvatska je iznad svjetskog prosjeka koji iznosi 43 boda. 

- Borba protiv korupcije počiva na prevenciji na svim razinama društva. Potrebno je poticati i ukazivati na pozitivne vrijednosti, na povjerenje, a pogotovo na poštenje. To je osnovni preduvjet da koruptivno ponašanje izazove opću osudu cijelog društva, a ne samo hrabrih pojedinaca. Društvo bez korupcije i koruptivnog ponašanja preduvjet je ne samo za privlačenje stranih investicija, već i za razvoj hrvatskog gospodarstva i poduzetništva poručila je Davorka Budimir, predsjednica udruge Transparency International Hrvatska.

>>Korupcija u Hrvatskoj i dalje cvjeta

>>Zorislav Antun Petrović: Korupcije ima i u medijima jer mediji imaju veliku moć

Komentara 116

Avatar brk2101
brk2101
08:41 03.12.2014.

Pih, ni ovdje nismo prvi...

Avatar Gustav
Gustav
08:41 03.12.2014.

Ne samo u EU već u svijetu a još je ta korupcija PO ZAKONU I GDJE INSTITUCIJE NE RADE SVOJ POSAO !

Avatar abakus
abakus
09:16 03.12.2014.

Ma nije... pa vidimo da institucije rade svoj posao, zar ne... Pogotovo pred izbore. I VRLO selektivno. Kakva korupcija u zemlji na čijem je čelu već pet godina Pravednik i kojom upravlja najsvetija Vlada u povijesti čovječanstva koja je vrlo visoko podignula ljestvicu poštenja...? Ne može to biti nikako! Korupcija ne stanuje u Hrvatskoj! Koja se crveni od srama...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije