Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prva procjena

Grčić: Sada je i službeno! Hrvatska je izašla iz recesije, BDP u prvom kvartalu veći za 0,5 posto!

grčić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
29.05.2015.
u 11:56

Drugo je to uzastopno povećanje BDP-a nakon što je zadnji kvartal u 2014. godini donio rast na godišnjoj razini od 0,3 posto

Bruto domaći proizvod u prvom kvartalu 2015. godine realno je veći za 0,5 posto u odnosu na isto razdoblje 2014. godine, objavio je Državni zavod za statistiku. Drugo je to uzastopno povećanje BDP-a nakon što je zadnji kvartal u 2014. godini donio rast na godišnjoj razini od 0,3 posto, a Vlada ga tumači kao konačni izlazak zemlje iz recesije.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić održao je danas konferenciju za medije o najnovijim gospodarskim pokazateljima.

  - Sada možemo i formalno reći, Hrvatska je izašla iz recesije. U ovom kvartalu rast je veći no što su analitičari prognozirali. Ono što nagovještavaju pojedinačni podaci za travanj mogao bi biti dobar znak da će oporavak nastaviti i da će to do kraja godine možda rezultirati i većom stopom rasta no što smo predvidjeli, kazao je Grčić.

Kazao je kako je u prvom kvartalu najveći pomak napravljen u segmentu investicija.

 - Minus iz zadnjeg kvartala 2014. je smanjen. Uz rast izvoza i osobne potrošnje dolazi do stabilizacije investicijskih aktivnosti iz kojih slijedi gospodarski rast. Sve komponente su pozitivno doprinijele oporavku. Gledajući pojedinačne pokazatelje, vidi se da je nakon pada u siječnju, prvi kvartal ipak završio pozitivno s 0,3 posto rasta industrijske proizvodnje. U Europi smo bili treća zemlja u prvom kvartala s rastom izvoza, a tu je i rast robne razmjene i turizma. Ključni izvor ovakvog pomaka na početku godine je i visoki rast neto plaća koji je rezultat vladinih mjera, kazao je Grčić i istaknuo kako je u ožujku 2015. zabilježen realni rast neto plaće u visini od 2,3%, a u veljači od 3% u odnosu na isto razdoblje lani.

Kazao je kako je Vlada preokrenula trendove.

 - Recesija je, barem formalno gledajući iza nas. Činimo sve da ubrzamo rast, kako bi se efekt vidio i kod naših građana. Plaće su rasle, a sada je na redu i realni rast iz pojačane gospodarske aktivnosti. Išli smo politikom manjih ušteda iz proračuna štiteći i daljnje ključne komponente poput mirovina i socijalnih naknada u koje nećemo dirati, rekao je ministar i dodao kako za drugi kvartal očekuje daljnji rast.

Grčić je otkrio i kako postoji naznaka kako je u trećem mjesecu prvi put nakon šest godina došlo do porasta indeksa obujma građevinskih radova.

>>Njemački FAZ: EU očitava bukvicu Hrvatskoj zbog loših financija

>>Neću dijeliti lekcije, ali Vlada mora učiniti više

Komentara 72

MA
matejcro
11:10 29.05.2015.

Jupi. BDP veci za statisticku gresku.

BL
bellator luminis
11:12 29.05.2015.

ha, ha nula posto rast, nego koliko posto je deficit???

FR
frkuki
11:23 29.05.2015.

Da bi izašli iz recesije, treba nam 3 kvartala zaredom rasti bdp. Ono što mi trenutno imamo je rast na nivou statističke greške, a i taj rast je upitan jer državni statističari napuhuju postotke, pogotvo što se tiče izvoza, naime, dogodio nam se Rotterdam-Antwerpen efekt, strana roba koja se skladišti u našim lukama ili se prepakirava i šalje dalje se statistički bilježi kao hrvatski izvoz, a to nije naš realni izvoz jer ta izvozna statistika Hrvatsku prikazuje kao npr. proizvođaće banana, a znamo da Hrvatska nema uvjeta za proizvoditi banane, znači, uvozimo pa prepakiravomo rubu (npr. banane) koja se bilježi kao izvoz, a od toga hrvatski realni bdp nema koristi, ali zato taj nerealni bdp na papiru jako dobro dođe kukuriku vladi za manipulacije i prodavanje magle.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije