Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.02.2017. u 10:15

Poanta je bila da politika seizmički ne uništi gospodarske i trgovinske odnose

Dva je mjeseca, otprilike trajala tzv. tiha diplomacija između Hrvatske i Rusije s ciljem da se odnosi između dviju država “repozicioniraju”. U tom periodu odnosi su i zategnuti do krajnosti i, izgleda i doživjeli kulminaciju kada je, prije još samo desetak dana izgledalo da će Rusija namjerno krenuti rušiti najveću hrvatsku kompaniju koja zapošljava u RH i izvan nje 60.000 ljudi i sudjeluje u BDP-u gotovo koliko i cijeli hrvatski turizam, dakle s oko 20 posto.

U tim trenucima bilo je legitimno zaključiti da je, dakle istina da valja izbjegavati zagrljaj s “Ruskim medvedom”, jer da kada te jednom zagrli, kao što je tu kompaniju zagrlila ruska (državna) banka, to može biti toliko “srdačno” da počnu i kosti pucati. I onda je došla konferencija u Münchenu, gdje je pokrenuto otpuštanje pare. Čini se da su tu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i ministar vanjskih poslova Davor Stier odradili dobar posao, jer je dogovoren i “pravi” bilateralni sastanak, onaj Stiera i Sergeja Lavrova u Moskvi. Koji će biti održan za mjeseca-dva, kao što će do tada RH u Moskvi napokon imati veleposlanika, Tončija Staničića.

 

U žarištu će biti gospodarski dogovori, ne bez politike. U Münchenu je došlo do iskrene razmjene stavova - Hrvatska je kazala od čega ne može odstupiti, od isticanja da svaka država ima sama prava odlučivati o svojoj sudbini (to se odnosi na Ukrajinu, Crnu Goru...), potom da RH čvrsto pripada NATO-u i EU što ograničava i dio odnosa s Rusijom.

rusija više neće biti babarogaNovost jest da se Hrvatska ovdje “ohrabrila” fleksibilizirati svoju poziciju i Rusija više neće biti “babaroga”, nego će RH s njom graditi odnose do krajnjih mogućnosti. Tu RH ima interes da i od Rusije (od EU i SAD-a već ima) dobije potporu za hrvatske interese u BiH.

Interesi Rusije i RH na prostoru Jugoistoka Europe nisu jednaki, negdje su i suprostavljeni, no poanta je da se dogovori da politika seizmički barem ne uništi gospodarske i trgovinske odnose. A u utrci velikih između Zapada i Istoka - neka “pobijedi bolji”.

> >  Kolinda Grabar-Kitarović: Reakcije na moj govor o stanju na jugoistoku Europe su sjajne, sve više se sada koristi taj izraz, a ne Balkan  

> > Grabar-Kitarović: Pence me ugodno iznenadio otvorenim stavom, a Lavrov iznimno cijeni iskrenost

Komentara 25

ST
stefj
10:47 20.02.2017.

Nakon diplomacije poput slona u staklarni, ovo je nešto normalnije i podređeno trenutnoj situaciji, ali i gospodarstvu... Putin više nije bauk za Američki vrh, a Hrvatska je imala puno štete od sankcija nametnutih Rusiji. Normallizacija odnosa je jedini put... Mada će Rusi i dalje više preferirati Srbiju, tamo imaju puno više uloženog kapitala, a i bolje zarađuju. To što su pravoslavci i jedi i drugi, nema puno veze kada se postavi pitanje novca. Dobar primjer je bio kada su "braća Eusi" kupili NIS, pa su onda "braća Srbi" plaćali najskuplje gorivo u regiji...

AL
Alkana
11:16 20.02.2017.

Sve pet za predsjednicu! A oni koji ju ne vole i stalno pljuju po njoj, čine to zato što se boje da će im ona uništiti plan uništenja Hrvatske. E, neće proći...!

Avatar southman
southman
11:32 20.02.2017.

Predsjednica je sa lavrovim samo dogovorila normalizaciju gospodarskih odnosa u korist domaćih izvoznih kompanija i to je jedino što u ovom trenutku može Hrvatska podržati. Na političkom planu ne dolazi u obzor podržavati rusko podržavanje Nikolića, secesioniste Dodika, a daa ne spominjem pokušaj državnog udara u Crnoj Gori.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije