Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ispunjavanje kvote od 1600

Hrvatska do srpnja zbrinjava prvih 50 izbjeglica iz Turske, Grčke i Italije

izbjeglice Brežice
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/10
21.04.2016.
u 15:21

Hrvatska će, dodao je ministar Orepić, poslati dvadesetak svojih stručnjaka na grčke otoke

Do 8. srpnja Hrvatska će zbrinuti prvih 30 izbjeglica iz Sirije, koji će biti preseljeni u Hrvatsku izravno iz Turske, te još po 10 izbjeglica koji će biti relocirani iz Grčke i iz Italije. Kad zbrine tih prvih 50 tražitelja azila, nastavit će premještati i preseljavati druge iz Turske, Grčke i Italije sve dok ne ispuni svoju kvotu od oko 1600 ljudi. Najavio je to danas ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić tijekom sastanka Vijeća EU-a za pravosuđe i unutarnje poslove u Luksemburgu.

– U razdoblju od 8. lipnja do 8. srpnja predviđamo primiti ukupno 50 ljudi. Pripreme su već krenule. Naša obveza je otprilike 1600 osoba i mi ćemo tu obvezu izvršiti. Naša Vlada čvrsto je odlučila da trebamo dijeliti odgovornost u ovom zajedničkom problemu – rekao je Orepić novinarima u Luksemburgu.

Preseljenje sirijskih izbjeglica iz Turske izravno, zrakoplovnim letovima na područje zemalja EU, ključna je točka europsko-turskog sporazuma o zaustavljanju neregularnih migracija. Po principu “jedan za jedan”, EU je obećala Turskoj da će preseliti onoliko sirijskih izbjeglica iz Turske koliko će ih Turska primiti natrag s grčkih otoka. Ideja je da se tako obeshrabre izbjeglice i migranti u pokušajima ilegalnog prelaska iz Turske u Grčku te da istodobno EU ipak ne bude percipirana kao zatvorena tvrđava, nego da nastavi primati sirijske izbjeglice, samo regularno i uredno umjesto neregularno i kaotično kao u proteklih godinu dana.

Pravilo o vraćanju izbjeglica iz Grčke u Tursku i, slijedom toga, preseljenju iz Turske u EU na snazi je tek od 20. ožujka, odnosno 4. travnja. Dosad je iz Grčke u Tursku vraćeno 325 osoba, a iz Turske je u EU preseljeno njih 103.

Osim toga, EU se obvezala platiti Turskoj najmanje 3 milijarde eura za programe zbrinjavanja sirijskih izbjeglica na turskom teritoriju, a prema riječima ministra Orepića, Hrvatska u tom paketu ima obvezu ove godine platiti 1,7 milijuna eura.

Hrvatska će, dodao je ministar Orepić, poslati 20-ak svojih stručnjaka na grčke otoke gdje se obrađuju zahtjevi izbjeglica i migranata prije njihova vraćanja u Tursku, a 140-ak Hrvata pomoći će i grčkoj obalnoj straži.

>> Afrika se seli u Europu: Izbjeglo 15 milijuna ljudi

Komentara 14

GA
Gajger
15:48 21.04.2016.

Hrvatska politička scena prožeta je beskičmenjacima, karijeristima i površnim mediokritetima koji se boje sjene svakog europskog birokrata i nisu u stanju vidjeti dalje od svog nosa ili svoje lisnice. Da smo se tako ponizno vazalski ponašali 1991, bi li imalili svoju državu? Mislite da bi Tuđman pristao na ovo ili bi rekao odrješito ne poput Orbana? Ali ne može cjelokupna sadašnja garnitura Tuđmanu niti cipele čistiti, sram vas može biti.

DU
Deleted user
15:39 21.04.2016.

Gdje je Ostoja stao, Orepina nastavlja. Hrvatska treba svog Orbana odmah ili je uskoro ne će biti.

PA
pavo
16:09 21.04.2016.

Ovo je izravna i jasna izdaja hrvatskih interesa!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije