Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Terorističke prijetnje

Hrvatska deportirala desetak sumnjivih migranata, neke je vratila s granice

imigranti
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/6
28.06.2016.
u 08:20

Veći sigurnosni incidenti spriječeni su i zahvaljujući popisu džihadista koji je Hrvatska preko posrednika dobila od Bashara Al-Assada

Kako je objavila SOA u svom godišnjem izvješću, „razina terorističke prijetnje s islamističkih polazišta iz same Hrvatske je niska, iako se razina terorističke prijetnje povećala za cijelu Europu i unatoč postojanju radikalnih islamističkih enklava u susjednim državama”.

SOA navodi i da se „ od rujna 2015. RH našla na ruti migracijskog vala koji je prošao bez većih sigurnosnih incidenata te je do kraja godine kroz RH prošlo više od 600.000 izbjeglica i migranata”.

Evidentno je da su veći sigurnosni incidenti spriječeni zahvaljujući popisu brojeva lažnih putovnica, kojih je prema procjenama bilo više od 25.000, koje su, nakon ISIL-ova zauzimanja gradova Rake i Der Al Zora u Siriji, Mosula u Iraku i još nekih gradova, završile u rukama terorista, kao i popisu džihadista koji je, za razliku od svih europskih zemalja koje su ga odbile, Hrvatska preko posrednika dobila od sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada. Naime, kako doznajemo iz sigurnosnih izvora, zahvaljujući tom popisu Hrvatska je ove godine preko zračne luke deportirala desetak migranata koji su bili sumnjivi i koji su već bili ušli u Hrvatsku te tražili politički azil, a neke vratila i s granice.

Potvrđeno je to i u izvješću SOA-e u kojem se navodi „da je migracijski val poslužio i terorističkim organizacijama za prebacivanje njihovih pripadnika u Europu“. Da su ostale članice EU postupile kao Hrvatska i od Assada uzele popis džihadista, možda bi se spriječili teroristički napadi u Parizu i Bruxellesu. Naime, bivši ravnatelj Opće uprave za unutarnju sigurnost Francuske Bernard Squarcini kazao je kako je “prije dvije godine Francuska mogla dobiti popis svih Francuza, njih oko 800, koji su se borili u redovima terorističkih skupina u Siriji” koji im je ponudio Assad.

Međutim, rekao je Squarcini, tadašnji šef Ministarstva unutarnjih poslova i aktualni premijer Manuel Valls odbio je primiti popis jer “ne želi dijeliti informacije sa sirijskim diktatorom”. Bernard Squarcini otkrio je da je, zahvaljujući suradnji obavještajnih službi Damaska i Pariza, 2008. spriječen teroristički napad Al-Qa’ide u podzemnoj željeznici u Parizu.

Komentara 8

Avatar navijač
navijač
09:06 28.06.2016.

Nadajmo se da je to početak kraja, ali kad se sjetim prvo muđahedina , pa onda talibana, pa al qaide, pa sad isil-a , čini mi se da dolaze sve gori i gori.

Avatar Pavel ic
Pavel ic
09:54 28.06.2016.

nikad izbjeglice nebi kroz hrvstsku da nije bilo onog nulanovica.on je preusmjerio tok migranata iato kad bi preusmjerili tok neke rijeke

BJ
Bjelovar112
11:22 28.06.2016.

ovi decki sa prve fotke djeluju tak blago i mirno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije