Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.06.2014. u 12:00

Jesu li kritika 
B.a.B.a. Josipoviću 
na seksističkoj primjedbi upućenoj K. Grabar-Kitarović 
i GONG-ova 
potpora inicijativi svjetonazorski im mrskoj Željki Markić samo čudo

U posljednja dva tjedna dogodila su se dva politička i etička čuda. Najprije su Babe Sanje Sarnavke zamjerile predsjedniku Ivi Josipoviću na seksističkoj primjedbi upućenoj Kolindi Grabar-Kitarović. Ni pristojni predsjednik, naime, nije odolio ironizirati svoju vjerojatnu izbornu konkurenticu za mjesto predsjednika RH. Josipovićevu izjavu Babe su označile nepriličnom što je presedan u ponašanju te udruge koja je ranije obično javno kritizirala samo one koji joj nisu bili svjetonazorski bliski. Drugo slično malo čudo GONG-ovo je slaganje s prijedlogom Željke Markić o potrebi uvođenja tzv. preferencijalnih glasova u izborno zakonodavstvo.

Suprotno se pak dogodilo nakon izbora novoga rektora Zagrebačkog sveučilišta Damira Borasa, te imenovanja novoga ministra znanosti, obrazovanja i sporta Vedrana Mornara. Ponašanje Baba i GONG-a te reakcije na javne govore Damira Borasa i Vedrana Mornara samo su bile podsjetnik na ideološku podijeljenost hrvatskoga društva. Poslije javnoga ukora B.a.b.a. predsjedniku Josipoviću, možda se i javila pritajena nada da se ipak stvara tolerantno ozračje za neki novi, ideologijama neopterećeni, način mišljenja. Nakon što je novi rektor najavio da će na Sveučilište “uvesti biblijske vrijednosti“, odmah se uzrujala javno dežurna lijeva idiosinkrazija. Kao da su te biblijske vrijednosti nešto već same po sebi loše. U tim se javnim prigovorima rektoru Borasu zamjeralo kao da kani Sveučilište “vratiti u srednji vijek“! Kao da te tisućljetne vrijednosti nisu dio opće i nacionalne kulture i humaniteta!? Ne mora naime, netko biti vjernik, pa da ga pozivanje na takve univerzalne vrijednosti iritira. Ipak, svjetonazorski oprečni, očito drže da je uopće spominjanje nečega vezanog uz Bibliju samo po sebi nazadno, pa i suprotno laičkom karakteru modernoga sveučilišta.

Da je Damir Boras Sveučilište i Bibliju spomenuo prije svoga izbora, možda rektorom ne bi ni postao. Da je pak, Vedran Mornar prije imenovanja ministrom rekao što kani, sigurno ne bi postao ministrom u Vladi Zorana Milanovića. Tek je kasnije rekao da na Kaptolu namjerava razgovarati o problemima građanskoga i zdravstvenog odgoja s kardinalima Josipom Bozanićem i Vinkom Puljićem. Odmah potom počelo ga se u svjetonazorski drugačijim krugovima gledati s podozrenjem i sumnjom. Kao da je u zemlji u kojoj se više od polovice njezinih stanovnika izjašnjava vjernicima trebalo razgovarati negdje drugdje, a ne na Kaptolu!? Ako bi trebao razgovarati s LBGT udrugama i grupama, zašto onda ne bi trebao razgovarati i s vjerničkim duhovnim vodstvom? Ta njegova namjera nije ni prihvaćena ni shvaćena kao nužni i razložni pokušaj da se prevladaju ideološke i svjetonazorske razlike i opreke hrvatskoga društva. Boras i Mornar se doimaju kao greška vlasti, kao previdi “misaone policije”. Da su ranije otkriveni i detektirani kao “klerikalci“, ateistička vlast bi ih odmah odbacila.

Hrvatsko je društvo duboko svjetonazorski podijeljeno. Postupak udruge Babe i kritika Ivi Josipoviću, koji kao da postaje nervoznim od trenutka najave da će mu protukandidat biti Kolinda Grabar-Kitarović, te GONG-ova podrška inicijativi svjetonazorski im mrskoj Željki Markić, na prvi pogled izgledalo je kao nešto novo na hrvatskoj političkoj pozornici. Je li to samo privid, vjerojatno će se vrlo brzo vidjeti. U toj trajnoj napetosti između dva oprečna idejna i politička pola, do sada se tolerantnijim pokazao onaj konzervativni, koji se temelji na tradicionalnim vrijednostima, koji zagovara vjeru, obitelj i naciju. Najzornije je to pokazano prilikom izbora Ive Josipovića za predsjednika države. Premda se definirao kao agnostik, ipak je usprkos tome za njega glasalo i vjerničko mnoštvo. Hrvatski je puk već tada pokazao da je tolerantniji od sadašnje nominalno lijeve vlasti. No, Hrvatska će postati uljuđenom i demokratskom kada rektorom najvećega državnoga Sveučilišta bez negodovanja bude biran vjernik, kada civilne udruge ne budu štitile samo istomišljenike, te kada žene ne budu svođene na “sliku bez tona“.

>> Josipovićeva izjava o Kolindi nije seksistička nego kriptoteološka

Komentara 9

Avatar tituš
tituš
12:48 26.06.2014.

događa se da i mrtvac prdne!

CB
Conan Barbarin
12:56 26.06.2014.

sve u svemu, josipović je zbilja pretjerao i napokon pokazao svoje pravo netolerantno lice

TT
tik tak
14:54 26.06.2014.

Hrvatska ce biti demokratska onda kada civilne udruge nece štititi samo srbe i ljevicare nego!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije