Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Institut Bruegel

'Hrvatska bi svake godine mogla primiti 20.063 migranta'

Izbjeglice u Belom Manastiru
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/15
21.09.2015.
u 22:20

Bruxelleski institut Bruegel napravio je analizu koliko bi Europa godišnje mogla primati novih migranata, ako bi ih prihvaćala u onom broju u kojem to čini SAD.

Sjedinjene Američke države izdaju dozvolu stalnog boravka s pravima sličnim kao i kod punog državljanstva, izuzev prava glasanja na izborima, otprilike milijun migranata svake godine. Može li Europa učiniti isto? Europska Komisija odredila je kvote za najnoviji val imigranata, a kriteriji za to bili su veličina populacije, BDP, stopa nezaposlenosti, prosjek prijava za azil...

Bruxelleski institut Bruegel napravio je analizu koliko bi Europa godišnje mogla primati novih migranata, ako bi ih prihvaćala u onom broju u kojem to čini SAD. Prema toj analizi, Europa bi svake godine trebala primiti oko milijun i 270 tisuća migranata, od kojih bi njih više od 152 tisuće bile izbjeglice ili tražitelji azila.

Iako se na prvu broj godišnjih migranata čini velikim, radi se o 0,25 % ukupne populacije EU. Uz iznimku Estonije, Malte i Luksemburga niti jedna članica EU ne bi morala primiti više od jedan posto svoje populacije.

Prema izračunu instituta Bruegel Hrvatska bi na godinu trebala primati 20.063 migranta, što je 0,47 posto populacije.

Prema tablici Austrija bi mogla primati 28.190 migranata, Češka 33.396 migranta, Francuska 150.728 migranata, Njemačka 195.933 migranta, Grčka 20.444 migranta, Mađarska 19.428 migranta, Italija 126.220 migranata, Slovenija 13.079 migranta, a Švedska 31.238 migranta.

>> Oni koji su uspjeli doći do Njemačke slave, a svi izbjegavaju Francusku – evo zašto

>> Ostojić: Otvorit ćemo granicu sa Srbijom tek kad prestanu usmjerivati izbjeglice samo u Hrvatsku

Komentara 29

Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
22:40 21.09.2015.

To nisu ratne izbjeglice! Na prste dvije ruke možete nabrojati rijetko koju ženu i poneko dijete. Sve su to vojno sposobni muškarci koji masovno pristižu s bliskog istoka i iz Afrike!

Avatar majmunranko
majmunranko
22:31 21.09.2015.

Pa ja ne bih imao ništa protiv i 50 tisuća useljenih recimo Japanaca ili Nijemaca svake godine, ali ovo je opet prljava propaganda Večernjeg lista koji nam želi ovdje naseliti Afrikance i bliskoistočnjake, kako se isti ne bi naseljavali u Austriju, iz koje dolazi vlasnik Večernjeg lista, a sve sukladno izjavi austrijske ministrice koja je tražila da migranti ostaju ovdje. Ništa od toga, oni hoće Austriju, nek idu u Austriju, a vi u Večernjem cmoljite.

DU
Deleted user
22:35 21.09.2015.

jednostavan odgovor: Hrvatska bi svake godine mogla povuci 10 mlrd EUR iz fondova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije