Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi slučaj

Hrvatica u Brazilu dobila virus Zika

bolnica
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
1/3
26.05.2016.
u 20:58

Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da se virus Zika do ljeta može proširiti Europom, u područjima gdje živi tigrasti komarac koji ga prenosi. Opasnost za Hrvatsku je umjerena

Laboratorijski je potvrđen prvi slučaj infekcije virusom Zika u Hrvatskoj, potvrdio nam je epidemiolog dr. Bernard Kaić, voditelj Odjela za prevenciju zaraznih bolesti i cijepljenje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Međutim, u trenutku kad je došla u RH, a to je bilo prije otprilike mjesec dana, žena koja se inficirala već je ozdravila i nije bilo opasnosti da se infekcija prenese. Riječ je o ženi koja je prije više od dva mjeseca boravila u Brazilu kao turistička djelatnica i tamo se zarazila virusom Zika, nakon toga je sa simptomima bolesti (glavobolja, visoka temperatura, bol u zglobovima) boravila u zapadnoj Europi, a po povratku u Hrvatsku više nije bila zarazna pa nije bilo ni opasnosti za širenje zaraze.

Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da se virus Zika do ljeta može proširiti Europom, u područjima gdje živi tigrasti komarac koji ga prenosi. Opasnost za Hrvatsku umjerena je. 

>>Znanstvenici: Zika virus opasniji nego što se misli

Ključne riječi

Komentara 9

TH
than
01:17 27.05.2016.

Dakle vrlo jednostavno. Ili ce drzava svima dati osnovno osiguranje (a velika vecina ga nema) ili nam prijeti epidemija kada komarci navale.

TP
trias politica
08:57 27.05.2016.

Nama u HR ne treba Zika. Imamo mi virus "političar".

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
21:50 26.05.2016.

Od tako lijepe hrvatske obale,otoka i prirodni ljepota izabereš Brazil (rizik od komarca),pa i nije čudo da te nešto "ubode".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije