Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAGO PRGOMET:

'Hrvati u BiH imaju pravo 
na svoj entitet'

Drago Prgomet
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
14.09.2014.
u 19:04

Krajnje je vrijeme da naša država stavi u središte svoje vanjske politike BiH i položaj Hrvata u njoj, piše zamjenik šefa HDZ-a

Zamjenik šefa HDZ-a Drago Prgomet svoj je najnoviji blog danas posvetio stanju u BiH uoči općih izbora.  

Naglašava da se izbori održavaju u trenutku  kada postojeći izborni zakon ne poštuje volju birača, što su dosad najviše osjetili Hrvati, a nepovjerenje je, među političkim elitama i među narodima, najniže od rata. Daytonska BiH  je “asimetrična država“ od dvije teritorijalne jedinice u gotovo potpunom nesuglasju. Federacija nije ispunila zadaću zbog jačanja bošnjačkog unitarizma. Stvaranje Republike Srpske je ozakonilo etničko čišćenje i protjerivanje Hrvata i Bošnjaka, a njihovi vodeći političari zazivaju samostalnost. Prgomet ističe kako je nemoguće govoriti o sigurnoj RH bez stabilne BiH i da je krajnje vrijeme da naša država stavi u središte svoje vanjske politike BiH i položaj Hrvata u njoj. Kao primjer ističe rezoluciju Europskog parlamenta autora Stiera i Picule, gdje se prvi put na razini EU govori o neravnopravnosti Hrvata u BiH.

Rezolucija prepoznaje tranziciju u BiH kao nužnost uz prijelaz od daytonskog k federalnom uređenju. Prgomet navodi da “novi Izborni zakon i pravedno unutarnje uređenje moraju staviti u jednakopravan položaj njene konstitutivne narode”. Oblik unutarnjeg uređenje BiH ostaje za dogovor, pri čemu Prgomet naglašava kako se “ne može oduzeti pravo Hrvatima na entitetsku političko-teritorijalnu jedinicu”. Pritom Hrvati ne mogu problem svoje političko-teritorijalne jedinice rješavati samo u Federaciji. Iz takve se jedinice ne mogu isključiti područja RS, poput Bosanske Posavine, gdje su Hrvati uglavnom bili većina i iz kojih su protjerani.“

Komentara 57

Avatar AnnaSahakyan
AnnaSahakyan
19:28 14.09.2014.

Hrvati to pravo trebaju i ostvariti, jer je ono jamac njihovog opstanka u BiH. To je naš nacionalni interes. Svaki narod ima pravo na samoodređenje, pa onda imaju valjda i Hrvati, a oni su složni i žele svoj entitet.

BA
bakulušić
19:26 14.09.2014.

Ovo su Stipe Mesić i Ivo Josipović davno trebali zastupati i na tome raditi. Hrvatska je potpisnica Dejtonskog sporazuma i dužna je štitite Hrvate i hrvatske interese u Bosni i Hercegovini.Ma što o tome mislila ministrica Vesna Pusić koja još nije povukla svoju izjavu o agresiji Hrvatske na BiH.

Avatar Feniks
Feniks
19:33 14.09.2014.

Spajanjem hrvatskih županija - (Županija Posavska, Hercegovačko-neretvanska županija, Županija Zapadnohercegovačka i Hercegbosanska županija) do trećeg entiteta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije