Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ovisnosti u porastu

Hrvati treći u Europi po pušenju kanabisa

joint
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
27.09.2016.
u 18:59

Muškarci prednjače u korištenju svih sredstava ovisnosti, izuzev sedativa

Hrvatska je na europskom postolju – u čemu drugome nego u pušenju cigareta i marihuane, jer veći pušači cigareta od nas su samo Grci, a po pušenju kanabisa na trećem smo mjestu, iza Francuske i Španjolske, a ispred Nizozemske! Više od trećine hrvatskih građana puši cigarete, više od četvrtine ih je barem jednom u životu posegnulo za sedativima, petina ispitanika barem jednom probala je neku ilegalnu drogu, najčešće marihuanu ili hašiš, a alkohol četiri puta tjedno ili češće pije 8,2% građana.

Kanabis najčešća droga

Pokazuju to rezultati istraživanja “Zloporaba sredstava ovisnosti u općoj populaciji RH” provedenog lani od rujna do prosinca na reprezentativnom uzorku od 4992 ispitanika u dobi od 15 do 64 godine. Istraživanje je na inicijativu Vladina Ureda za suzbijanje zloporabe droga proveo Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, a rezultati su predstavljeni jučer u Zagrebu u nazočnosti ravnatelja Instituta Pilar, prof. dr. Vlade Šakića te Željka Petkovića iz Ureda za suzbijanje zloporabe droga Vlade RH. Muškarci, skloniji rizičnijem ponašanju, prednjače u korištenju svih sredstava ovisnosti.

– Jedino sredstvo ovisnosti kojem su sklonije žene više nego muškarci su sedativi – kazala je voditeljica istraživačkog projekta doc. dr. Renata Glavak Tkalić.

Barem jednom u životu sedative je konzumiralo 26,9% ispitanika, a u mjesecu koji je prethodio istraživanju njih 11,3%. U Hrvatskoj cigarete puši 35,4% građana, a od nas su u EU gori samo Grci, među kojima je 39% pušača. Kad je riječ o alkoholu, 0,9% građana se svakodnevno opija, a četiri puta tjedno ili češće pilo je 8,2% ispitanika. Ilegalnu drogu barem jednom u životu konzumiralo je 20,3% ispitanika. No, među mladima u dobi od 15 do 34 godine svaki treći ispitanik barem je jednom probao ilegalnu drogu – napomenula je Glavak Tkalić. Najčešće korištena droga je kanabis, koju je barem jednom probalo 19,4% ispitanika.

Smanjena percepcija rizika

U odnosu na 2011. kada je provedeno prvo takvo istraživanje, lani je zabilježen rast konzumenata kanabisa. Tako je lani 7,9% ispitanika navelo da ga je konzumiralo u posljednjih godinu dana, a 2011. takvih je bilo 5%. Dok je 2011. 2,9% ispitanika navelo da je u posljednjih mjesec dana koristilo kanabis, lani je takvih bilo 5%. – Po uzimanju kanabisa skočili smo na treće mjesto, iza Francuske i Španjolske, a dosad smo bili u sredini ljestvice u Europi – kazala je Glavak Tkalić. Objašnjava se to dekriminalizacijom kanabisa u Hrvatskoj te javnom raspravom o uporabi medicinske marihuane, što je utjecalo i na smanjenu percepciju rizika povezanog s njegovom redovitom uporabom. Od teških droga, heroin je barem jednom probalo 0,3% ispitanika, kokain njih 2,7%, LSD 1,7%, a ecstasy tri posto građana.     

>> Učenici u Europi manje piju i puše, Hrvatska po drogiranju iznad prosjeka

>> Od 2000 učenika, njih 25 posto se kladi, a čak je 90 posto konzumiralo alkohol

Komentara 10

Avatar sv.ilija
sv.ilija
21:07 27.09.2016.

Trebamo zapet da izbijemo na prvo mjesto imamo potencijal

DA
dalac92
20:27 27.09.2016.

Sestro trava nije droga!!!

OV
Ovozemaljski
20:40 27.09.2016.

Dokad cete marihuanu nazivati drogom? To je ljekovita biljka puna potencijala, ja uzivam u njoj 18 godina svaki dan i uzivati cu dok sam ziv, a vi laprdajte i dalje i zatvarajte oci pred ogromnim potencijalom!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije