Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obavijestili Pusić

Hrvati su prve žrtve švicarskog referenduma: 'Nećemo potvrditi dogovoreni sporazum'

Švicarska
Foto: Reuters/PIXSEL
1/2
16.02.2014.
u 09:16

Švicarska ministrica Simonetta Sommaruga nazvala je našu ministricu Vesnu Pusić kako bi joj rekla da Švicarska ne može potpisati sporazum prema kojem bi Hrvati imali slobodan pristup u tu državu.

Švicarska je odbila potvrditi sporazum kojim bi se Hrvatima omogućio slobodan pristup švicarskom tržištu rada, piše BBC.

Sporazum između Švicarske i Hrvatske dogovoren je nakon što smo mi u srpnju prošle godine pristupili Europskoj uniji. Švicarska Vlada tvrdi kako ne može potvrditi sporazum "u njegovoj trenutnoj formi", nakon što su građani na nedavnom referendumu odlučili odbaciti sporazum Švicarske i Europske unije o slobodi kretanja.

Švicarska ministrica obavijestila Pusić

Švicarci su na referendumu tijesnom većinom poduprli uvođenje kvota za dolazak imigrante iz Europske unije. Švicarska ministrica pravosuđa Simonetta Sommaruga nazvala je našu ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić kako bi joj rekla da Švicarska ne može potpisati sporazum prema kojem bi Hrvati imali slobodan pristup u tu državu.

Njezin glasnogovornik Philipe Schwander je kazao da je ministrica obavijestila EU kako se taj sporazum u novim okolnostima mora ponovno raspraviti. Objasnio je da švicarsko Ministarstvo pravosuđa traži rješenje kojim bi "osigurali" da Hrvati ne budu diskriminirani.

Foto: Reuters/PIXSEL

Više od polovice švicarskog izvoza ide u EU

Nakon referenduma 9. veljače, Europska unija je upozorila Švicarsku da će "u potpunosti" razmotriti svoje sporazume s tom državom, koja nije formalno članica EU, ali s njom ima potpisan veliki broj ugovora. Ekonomski udar na Švicarsku mogao bi biti žestok zbog toga što više od polovice izvezenih proizvoda izvoze baš u EU, dok im je Njemačka najveći trgovinski partner.

Četvrtina od 8 milijuna stanovnika Švicarske su stranci, a prošle godine se u tu državu doselilo 80 tisuća imigranata. Od 2007. godine većina od 500 milijuna državljana EU je imala jednak pristup švicarskom tržištu rada kao i stanovnici Švicarske. No, koalicija koju vodi desničarska Švicarska narodna stranka je predložila ukidanje tog zakona koji su nazvali "velikom pogreškom".

Podržavatelji uvođenja kvota tvrde da je slobodno useljavanje dovelo do problema na tržištu nekretnina, obrazovanju, zdravstvu i prometu, a smatraju i da strani radnici spuštaju cijenu rada. Protivnici, pak, kažu kako je slobodan "uvoz" radnika ključ švicarskog ekonomskog uspjeha jer poslodavci mogu u cijeloj Europi birati radnike koji su im potrebni.

>>Evo kako bi izgledala švicarska reprezentacija bez stranaca!

>>Hrvati, Rumunji i Bugari najjeftinija radna snaga

>>EU: Švicarci, uvest ćemo vam sankcije!

Komentara 111

CR
croat007
09:45 16.02.2014.

pa sta bi mi htjeli,ovakvu zemlju smo unistili i rasturili i sad bi svicarcima oduzimali poslove,sram nas moze biti.dok su politicari krali a svaka bitanga mogla dici krediti i kupiti terenca,islo se na skijanje,na ljetovanja,islo se masovno u penzije,nitko see nije bunio i svi su zatvarali oci na kradju,varalo se na socijalama,na porodiljnim naknadama,na bolovanjima...nitko od naroda se nije bunio.jednako smo krivi kao i politicari,uostalom,mi smo ih i birali. Bravo Svicarska,borite se i uredjujte svoju zemlju kako vi zelite,a ne kako vam drugi kazu.

SJ
Sve je uzalud
09:46 16.02.2014.

........ako na slijedećim izborima izaberete pravu opciju Švicarci će biti konobari u Hrvatskoj...............

DD
ddh
09:45 16.02.2014.

Svicarci znaju kaj delaju. Pripadnici naroda koji i 20 godina nakon sloma komunizma i dalje postavlja komuniste na vlast, pripadnici naroda gdje se vodi otvoreni rat protiv Katolicke crkve i u kojem je govor mrznje komunista svakodnevnica nemaju kaj trazitii na kulturnom zapadu, a pogotovo ne u Svicarskoj. I to nema veze s tim, da dijelovi tog naroda ne zele komuniste i komunizam. Ak ga ne zele, nek ga skinu s vlasti. Ili kak se veli, nek si sami pociste svoju stalu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije