Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
konačna odluka

Hrvati bez dozvola mogu raditi i u Italiji i Francuskoj

02.02.2015., Zagreb - Radnici na gradilistu nove zgrade u Oreskovicevoj ulici montiraju skelu. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
02.07.2015.
u 07:14

Pet država zadržalo je ograničenja za svoje tržište rada, a to su Slovenija, Velika Britanija, Austrija, Nizozemska i Malta

Pet EU država zadržalo je ograničenja za hrvatske radnike na svojim tržištima rada, a njih osam je u potpunosti izjednačilo Hrvate sa svojim i s ostalim državljanima EU članica. To je konačna bilanca nakon što je 1. 7. – točno dvije godine nakon ulaska Hrvatske u Uniju – istekla prva etapa prijelaznog razdoblja u kojem svaka stara članica ima pravo ograničiti pravo na rad državljanima nove članice.

Hrvati od jučer bez ograničenja mogu raditi u Njemačkoj, Luksemburgu, Belgiji, Španjolskoj, Grčkoj, Italiji, Cipru i u Francuskoj. Očito je otvaranje tržišta rada Njemačke potaklo ostale države da učine isto, budući da je Njemačka primarno odredište za hrvatske radnike jer 62 posto njih posao nalazi upravo tamo. Drugo ciljano tržište rada – Austrija – zadržala je ograničenja, isto kao i Nizozemska, Slovenija, Austrija i Velika Britanija te Malta. Austrija je iskoristila mogućnost da još za tri godine ograniči ulazak hrvatskih radnika, a kako nam je objasnio Oliver Gumhold iz tamošnjeg Ministarstva rada, razlog tomu je taj što se Austrija "suočava s velikim rastom stope nezaposlenosti te ne očekuju da će se stanje poboljšati u sljedećih šest mjeseci".

Države koje su produljile ograničenja revidirat će odluku 2018. i tad ograničenje mogu produljiti na još samo dvije godine. Istovremeno, Hrvatska je uvela mjere reciprociteta za državljane svih država koje Hrvatima ograničavaju pristup svom tržištu rada.

>> Njemačka ukida radne dozvole, a u Slavoniji već sada neki profitiraju!

Komentara 5

MA
Malenkost
07:30 02.07.2015.

Sad ce biti jos manje nezaposlenih u HR. Dakle jos jedan Kukuriku uspjeh!!

AA
aabbcc
09:01 02.07.2015.

bez dozvola mogu raditi _____ ma mogu svugdje, samo neka ne pitaju za Placu !!

Avatar mirica19
mirica19
09:51 02.07.2015.

I ponovno će se Vlada hvaliti brojkama svoga ne rada, manje nezaposlenih, op op, izvukli smo državu iz krize...baš!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije