Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEFTINIJE OD POVRĆA

Hrvat u životu pojede pet tona mesa, svaki dan 181 gram, više od prosjeka u EU

pršut
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/3
23.02.2017.
u 08:45

Proizvodnja mesa pada, a cijena mu je niža od cijene povrća

Kada bi svi jeli meso kao Nijemci, do 2050. godine čovječanstvu bi trebale i tri Zemlje, objavio je ovih dana ugledni njemački tjednik Der Spiegel, potkrepljujući to podacima kako svaki Nijemac za života u prosjeku pojede dva cijela goveda, 30 svinja i 400 komada peradi.

Njih 82 milijuna u prosjeku dnevno pojedu 165 g mesa, prosjek EU je 177 g, dok prosječan Hrvat, prema posljednjim poznatim statistikama, pojede 181 gram mesa dnevno. To na godišnjoj razini izgleda otprilike ovako: Hrvat pojede 31,1 kg svinjetine, 22,1 kg piletine, puretine, 11,2 kg govedine, junetine, teletine te 1,8 kg ovčetine i janjetine, čime dolazimo do 66,2 kg mesa godišnje, četiri kilograma više nego prije 10 godina ili oko 5 tona za života.

Naravno da za sve to trebaju veliki resursi pa nije čudno što životinjske farme u najblažoj varijanti čine petinu stakleničkih plinova u atmosferi i troše i 70% poljoprivrednih površina. Sve je izglednije da bi poznati lanci brze hrane u skoroj budućnosti mogli nuditi i tzv. ‘fake’ ili lažne hamburgere od ‘umjetnog’ mesa, upozoravaju stručnjaci.

Posljednjih godina meso je u nas jeftinije i od povrća, što je jedan od razloga povećane potrošnje, a s druge strane, zbog niskih otkupnih cijena mesa i mlijeka, dampinga i prevelika uvoza, pada domaća proizvodnja stoke. Na poljoprivrednim gospodarstvima početkom veljače ove godine HPA je evidentirala 1,88 mil. svinja i goveda, 717 tisuća koza i ovaca, 26 tisuća konja, magaraca i mula i 10-ak milijuna komada peradi.

Najviše gospodarstava s govedima, čak 3648 njih, u Zagrebačkoj je županiji, no najviše goveda imaju farmeri Osječko-baranjske županije (804.309), Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije, svaka oko 70.000. S brojem koza i ovaca prednjače Zadarska, Šibensko-kninska, Ličko-senjska i Splitsko-dalmatinska, a po uzgoju svinja Osječko-baranjska (346.204) i Vukovarsko-srijemska županija (214.296). Na godišnjoj je razni početkom veljače u RH bilo čak 6 tisuća manje krava, 75 tisuća manje svinja, dok je broj ovaca i koza rastao za oko 17 tisuća.

>> Kolin iz crvenog mesa pozitivno utječe na jetru i mozak

>> Sam krenuo mljeti meso u šopingu, morala ga spašavati hitna

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Veljko_Veseljko
Veljko_Veseljko
08:58 23.02.2017.

Zašto onda lobiji uskog kruga ljudi koji vladaju Hrvatskom određuju da Hrvati umjesto proizvodnje mesa i mesne prerađevine moraju kupovati isto iz sumnjivih izvora? Dok je hrvatsko seljaštvo propalo, neki pune džepove na uvozu. Hrvatska može proizvoditi hranu dovoljnu za potrebe Hrvata i istu izvoziti drugima.

GO
goran2hr
10:54 23.02.2017.

EU će pomoći Hrvatima da ne jedu meso.

Avatar nekakav
nekakav
13:26 23.02.2017.

povećanje konzumacije mesa je od majmuna stvorilo čovjeka. znanstveno je dokazana povezanost razvoja mozga i općenito ljudskog roda sa mesom, jer meso ima ono što zelenilo nikad nije imalo, a niti će, unatoč gmo imati. životinjske bjelančevine, proteine. kolko kilaila salate vi morate pojesti da bi vaš organizam apsorbirao željeza kojeg uzme iz 20 dkg crvenog mesa? i pogledajte se u ogledalo, nasmijete, i bacite pogled na ono bijelo između usana, zube. dal zbilja imate vi tolko kutnjaka ko npr. jedna krava? s obzirom na sve veću krezubost, hrana iz tube i ne izgleda tako loša stvar.... a sad kad jedemo više mesa od nijemca smo odmah lošiji. umjesto da se taj podatak uzme kao neki faktor ipak dobrog života. ako imamo više stanova u svojem vlasništvu, loši smo, jer nijemci imaju manje od nas, žive uglavnom u iznajmljenim stanovima, pa su bolje mobilni. dal mobilni znači manje dobar, manje vrijedan? ili više? više vrijedi onaj koji ostane nego najbolji koji ode. pa bio od đikić, petra sanader, ili severina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije