Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi Timov tim

‘Hrvat u srcu’ poručio je da ostaje u Hrvatskoj. Orešković će dalje s Mostom?

16.06.2016., Zagreb - U Hrvatskom saboru izglasano je nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreskovicu. Od 142 zastupnika u sabornici za iskazivanje nepovjerenja premijeru Oreskovicu 125 zastupnika glasovalo je za njegov opoziv, dva su bila suzdrzana, 15 ih je
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/6
19.06.2016.
u 17:34

Premda Božo Petrov kaže da o suradnji s bivšim premijerom još nisu razgovarali, mostovci Miro Bulj i Miroslav Šimić voljeli bi vidjeti Oreškovića u svojim redovima

Vrijeme će pokazati – nagovijestio je, prilično neodređeno, svoju političku budućnost Tihomir Orešković napuštajući Banske dvore, no kako se čini, daleko je od napuštanja političke arene. “Hrvat u srcu” izjavio je da ostaje u Hrvatskoj, gdje vidi sigurnu luku za svoju obitelj, gdje je nedvojbeno stekao i jak politički kapital.

Već i letimični pregled na komentare čitatelja gotovo svih portala u noći njegova pada dokazuju da brojni građani, sutra potencijalni birači, žale zbog Oreškovićeva odlaska, pogotovo zbog načina na koji je otišao.

Zanimljivo, čak je i lijevi Index.hr nakon premijerova odlaska objavio sentimentalni tekst “Zbogom, Oreškoviću, građevino stara”, s videozapisima njegovih najvećih bisera, uz opasku da je “došao s najboljim namjerama”. Njegov zarazni, često i neutemeljen “optimizam” građani, čini se, žele honorirati, što ga čini i poželjnom političkom udavačom. Međutim, “mladoženja” je samo jedan: Most nezavisnih lista.

Stradao od politike

Tijekom “dana D”, u iščekivanju njegova opoziva i na saborskim se hodnicima moglo čuti da će Orešković zasigurno nastaviti s Mostom, kako bi sjajan rezultat mogli ostvariti zajedno bude li predvodio listu Mosta u Zagrebu, koju je prije nosio Drago Prgomet.

– Još do jučer smo bili koncentrirani na očuvanje Vlade i uistinu, kao što je rekao i Božo Petrov, nismo razgovarali o mogućoj suradnji s Oreškovićem, kojeg smo podržavali kao premijera. Nipošto ne želim gospodina Oreškovića ni kolege iz Mosta staviti u nezgodnu poziciju, ali moje je mišljenje da bi uistinu bio vrijedan član našega tima – kaže mostovac Miroslav Šimić.

Njegov kolega Miro Bulj bio je još izravniji. – U Oreškoviću smo, u usporedbi s Milanovićem i Karamarkom, napokon dobili državnika. Želio je pomoći svojoj domovini, ali je na žalost upao u političku močvaru. Osobno bih jako volio da bude član našeg tima i bio bih iznimno sretan da nastavimo suradnju, da zajedno mijenjamo Hrvatsku – kaže Bulj.

Savez Mosta i dojučerašnjeg premijera bio bi vrlo logičan, slaže se i politički analitičar prof. dr. Vlatko Cvrtila.

Tihomir Orešković svojim je izjavama jasno naznačio da ima namjeru ostati u Hrvatskoj, a premda nije jasno potvrdio da će se politički angažirati, mislim da je to vrlo moguće. Mislim da mnogi analitičari i novinari u Hrvatskoj to očekuju, s obzirom na sve što se događalo proteklih nekoliko mjeseci. Najlogičnije bi bilo da ide dalje s Mostom jer to je jedina politička snaga koja ga je do zadnjeg trena branila – kaže profesor Cvrtila, dodajući da je Most u Oreškoviću očito prepoznao osobu koja je “stradala od hrvatske politike a da pritom nije kompromitirana korupcijskim aferama”.

Dobra startna pozicija

– Štoviše, pokušao je stabilizirati odnose i postaviti stvari na nekim principima koji nisu viđeni – kaže profesor Cvrtila, dodajući da bi savez s Oreškovićem bio dobar potez za Most jer su izgubili dio svojih parlamentaraca, pa i postotak podrške građana.

– Most će svakako ostati politička snaga, ali u manjem broju nego dosad, a Orešković bi tu mogao pomoći i donijeti im određeni postotak na izborima – smatra politički analitičar, kojeg pitamo kakav bi uspjeh zajedno mogli polučiti u Zagrebu. – Mogli bi uspjeti prije svega u Zagrebu, prva ili druga izborna jedinica, svejedno, no svakako više nego u ruralnim krajevima. Orešković ipak pripada tom krugu i tu bi mogao i trebao tražiti podršku. Ima dobru startnu poziciju jer birači podržavaju ljude poput njega koji su postali žrtve cijelog jednog neuspjelog projekta. 

Komentara 95

BO
borju
18:23 19.06.2016.

Koliko vidim, visoki članovi udruge u ime obitelji jako podržavaju Oreškovića, nije bez veze supruga od Oreškovića bila uz gospođu Markić tijekom šetnje "pravo na život". Uglavnom, lijevim medijima sad uoči izbora više neće smetati gospođa Markić i vjerojatno će raditi na promidžbi gospođe Markić da uzme 3,4 posto glasova HDZ-u.

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
18:13 19.06.2016.

Neka tebe nama naš dobri i pošteni tihomire, doće naše vrijeme još malo....

ŠO
Šokac1
19:46 19.06.2016.

Zašto Hrvat u srcu pod navodnicima ? Ne moramo li svi mi, Hrvati, biti svim srcem za svoju Domovinu ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije